Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Bytové domy budou podporovány kombinací nevratné dotace a úvěru

Státní fond životního prostředí předpokládá, že renovace bytových domů by mohla být podporována nevratnou dotací Nová zelená úsporám v kombinaci s úvěrem z programu Panel+.

Dotace na stavbu či rekonstrukci nízkoenergetických bytových domů odstartuje Nová zelená úsporám (NZÚ) nejspíš v březnu 2015. Na dnešním setkání Stavebního fóra to řekl náměstek ředitele Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Leo Steiner. Připraveno je 1,6 miliardy korun, z toho na bytové domy by mohla jít polovina. Jde o návrh, který musí schválit vláda.

"Výzva pro bytové domy v programu Nová zelená úsporám by měla být vyhlášena na jaře příštího roku. Zhruba je plánována na březen s tím, že je nutná koordinace s ostatními programy, jako jsou IROP nebo Panel 2013+," uvedl Steiner.

Fond chce podpořit snižování energetické náročnosti nynějších budov, které půjde využít pouze pro budovy na území Prahy. Na ni se nevztahuje podpora energeticky úsporných renovací budov z připravovaného Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Dotace na stavbu budov s velmi nízkou energetickou náročností budou určeny pro žadatele z celé ČR.

Novinkou je, že žadatel o stavbu energeticky minimálně náročného bytového domu nejspíš nebude muset mít žádné vlastní prostředky. "Budeme poskytovat nevratnou podporu zhruba mezi 15 až 30 procenty z celkových nákladů s tím, že tam chceme zakomponovat ve spolupráci se Státním fondem rozvoje bydlení (SFRB) možnost půjčit si na spolufinancování a předfinancování v rámci programu Panel 2013+," řekl k plánům na spolupráci obou fondů Steiner.

Zájemce o státní podporu i nízkoúročený úvěr by nemusel obíhat několik úřadů. "Žádost by se podávala na jedno místo a obsahovala by dvě části: jak možnost na kofinancování či předfinancování nízkoúročeným úvěrem z prostředků programu Panel 2013+, tak dotaci z NZÚ," uvedl Steiner. Dodal, že by nebylo povinné žádat v obou oblastech. Nicméně oba fondy prý tuto kombinaci budou podporovat. Úspěšný žadatel tak získá vždy oba typy dotací, pokud o ně bude žádat.

Změny chystá SFŽP i v podpoře energeticky úsporných opatření u rodinných domů. "Připravujeme zjednodušený model paušálních dotací pro jednotlivé typy domů a rekonstrukcí těchto domů. Cílem je co nejvíce systém zjednodušit," uvedl Steiner. U rodinných domů se ale v příštím roce s kombinací úvěrové a nevratné dotace nepočítá.

 
 
Reklama