Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Bezpečnostní kování oken ochrání majetek i soukromí

Z každoročních policejních statistik vyplývá, že k vloupání do domu nebo bytu dochází ve většině případů překonáním dveří nebo oken. Je proto zcela žádoucí doplnit tyto součásti objektu o bezpečnostní prvky, které riziko vniknutí nechtěné návštěvy plně odstraní, nebo minimálně výrazně sníží. Pořídit si okna se speciálním kováním, které případnému zloději jeho úmysl překazí, je tak v dnešní době téměř nezbytným krokem.

V poslední době přibývá na celém území České republiky případů, kdy zloděj pronikne do obydlí poté, co v plastovém nebo dřevěném rámu navrtá otvor a tzv. S-drátem okno jednoduše otevře. Počínání nezvaného hosta tak nezpůsobuje hluk, jako například páčení nebo rozbíjení okenního skla. Nezřídka se tak stává, že k vykradení dojde i v případě, že jsou obyvatelé objektu doma a nerušeně spí. Ranní probuzení je pak nepříjemným šokem, kterému je ale možné předejít.

Bezpečnostní parametry jsou stejně důležité jako izolační či estetické vlastnosti

Málokterý majitel domu nebo bytu při výběru a následném nákupu oken na bezpečnostní parametry pamatuje. Povětšinou přisuzuje důležitost pouze tomu, jak okna vypadají a jak zamezí tepelným ztrátám. Přitom vykradením lze ztratit mnohem více. Nejedná se primárně jen o majetek jako takový, ale též o pocity soukromí a bezpečí, které se podílí na celkové spokojenosti bydlení. Dojde-li k jejich narušení, často se jen velmi těžce získávají zpět. Rady odborníků o vhodnosti pořízení bezpečnostní výbavy oken jsou tak z mnoha důvodů opodstatněné a nevyplatí se je ignorovat.

Obr. 1

Řešení nabízí inteligentní kování oken Stavona

Společnost Stavona je přímý výrobce oken a dveří, který působí na českém trhu již více jak 20 let. Po celou dobu se otázkou zabezpečení soustavně zabývá a považuje ji na základě svých obsáhlých zkušeností za jedno z nejdůležitějších témat, co s pořízením oken úzce souvisí.

Obr. 3
Obr. 2

Vždy se tak snaží nabídnout zákazníkovi ochranu odpovídající povaze prostředí, ve kterém se byt nebo dům nachází. Základem je v tomto ohledu inteligentní bezpečnostní kování s různým počtem bezpečnostních čepů, které zajistí pevné spojení rámu a křídla, aby nebylo možné okno vypáčit, což je v případě absence těchto dodatečných prvků poměrně snadné i pro méně zkušeného zloděje.

Před zmiňovaným navrtáváním oken a vloupáním pomocí tzv. S-drátu ochrání okenní a balkónové kliky opatřené cylindrickou vložkou nebo blokovacím tlačítkem. V neposlední řadě pak především v odlehlých lokalitách, kde se zloděj nezdráhá činit hluk rozbíjením okenních tabulí, vyplatí pořídit bezpečnostní skla, co se osvědčí i při nepřízni počasí nebo řádění vandalů.

 

Vynalézavost zlodějů nezná v dnešní době hranic. Ze zkušeností však jasně plyne, že pokud během provádění pokusu o vloupání narazí na překážku v podobě systému ochranných bodů, které lze úspěšně instalovat i dodatečně, od úmyslu vykrást daný objekt většinou upustí. Okna a speciální kování Stavona jsou tak účinnou prevencí před nepříjemností, jakou odcizení majetku a narušení soukromí vloupáním bezesporu je.

 
 
Reklama