Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Spotřeba pěnového polystyrenu zaznamenala pokles teprve podruhé v novém tisíciletí.

Spotřeba pěnového polystyrenu klesla. Rok 2012 ovlivnilo zejména zastavení přijímání přihlášek do Zelené úsporám a Panelu plus, které poskytují dotace na zateplování. A velká nejistota panuje i v 2013.

Podle Sdružení EPS ČR se v loňském roce spotřebovalo v meziročním srovnání o 9,9 % méně pěnového polystyrenu. Z rekordních 62 000 tun v roce 2011 se spotřeba v roce 2012 propadla na 56 400 tun. Naplno se tak projevila ekonomická recese a z ní plynoucí zmenšená poptávka zakázek nejen v českém stavebnictví. Pokles jednoho z nejvyužívanějších izolačních materiálů na zateplení zaznamenala i většina členských států Evropské unie.

Spotřeba pěnového polystyrenu zaznamenala pokles teprve podruhé v novém tisíciletí. Loni se spotřebovalo prakticky stejné množství jako v roce 2010.
„Rok 2012 ovlivnilo zejména zastavení přijímání přihlášek do Zelené úsporám a Panelu plus, které poskytují dotace na zateplování. A velká nejistota panuje i v letošním roce. Způsobuje ji zejména absence detailů podmínek z nového dotačního programu Nová zelená úsporám. Většina potenciálních žadatelů tak vyčkává, co se bude na trhu dít,“ říká Ing. Pavel Zemene, Ph.D. předseda Sdružení EPS ČR a dodává: „Ministerstvo životního prostředí přitom slibovalo vyhlásit podmínky již začátkem tohoto roku.“

Zkušenosti ze zahraničí

O tom, že čekání na nové podmínky dotačních programů hraje velkou roli, svědčí i aktuální situace ve Velké Británii. Výplaty dotací zde byly ukončeny 31. prosince 2012 a další program přišel na řadu 28. ledna 2013. Tento 28denní výpadek však způsobil zrušení 34 tisíc objednávek na zateplení, dalších 27 tisíc bylo pozastaveno. Výsledkem byla ztráta 1 782 pracovních míst.


Vývoj spotřeby polystyrenu v zemích EU

V členských zemích EU poklesla spotřeba pěnového polystyrenu v průměru o 4,6 %. Ve Španělsku se snížila poptávka po pěnovém polystyrenu dokonce o 20 %. V Polsku o 18 %, v Německu o 10 % a na Slovensku o 5 %.

V některých evropských státech se ale spotřeba naopak zvýšila. Opět v tom hrály roli dotační programy. Dobře nastartované byly do konce loňského roku i ve Velké Británii, kde se spotřeba zvýšila o 12 %. Nárůst o 10 % zaznamenalo Slovinsko a také severské země jako Norsko a Švédsko (zvýšení o 6 % a 5 %).

Česká republika se i přes pokles drží v popředí spotřeby pěnového polystyrenu
V porovnání s ostatními zeměmi Evropy zaujímá Česká republika ve spotřebě EPS na obyvatele jedno z čelních míst. Až za námi jsou země jako Německo, Španělsko, Francie, Itálie.

V absolutní spotřebě pěnového polystyrenu v tunách předskočilo Českou republiku na pátém místě Rakousko. Lídrem je dlouhodobě Německo následované Polskem, Itálií a Francií.

V České republice se přibližně 88 % pěnového polystyrenu využije ve stavebnictví. Z nedávného průzkumu Sdružení EPS by ho téměř dvě třetiny Čechů (58 %) použily na zateplení a to převážně díky svým výhodným izolačním vlastnostem.


Sdružení EPS ČR
logo Sdružení EPS ČR

Sdružení EPS ČR je národní organizace založená s cílem koordinovat vývoj aplikací z pěnového polystyrenu (EPS), podílet se na tvorbě norem, kontrolovat kvalitu a bezpečnost výrobků, poskytovat konzultace a podílet se na úsporách energie.

 
 
Reklama