Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Moderní dřevostavby od firmy VEXTA

Přinášíme rozhovor s obchodním ředitelem společnosti VEXTA a.s Martinem Lískou na téma moderní dřevostavby.

Můžete nám ve zkratce představit vaše „pojetí“ dřevostaveb?

VEXTA vyrábí, staví a kompletuje svoje domy na bázi dřevostavby. Někoho slovo „dřevostavba“ může odrazovat, pro někoho je to naopak výhoda. Každopádně pokud navštívíte některý z našich vzorových domů (u Prahy máme jeden v Šestajovicích, druhý pak v Obříství u Mělníka), v podstatě vůbec nezaznamenáte, že byste byli v nějakém „zvláštním“ domě. Zvenku je použit klasický zateplovací systém, okna standardně dodáváme plastová a v interiéru jsou použity sádrovláknité desky. I akustika je srovnatelná se zděným domem, stropy se nehoupou, nosnou dřevěnou konstrukci z KVH hranolů nikde nevidíte. Prostě dům jako každý jiný.

Proč si vlastně vybrat dřevostavbu?

Důvodů proč si pořídit dřevostavbu, v moderním pojetí VEXTA, je hned několik. Mezi nejdůležitější patří například rychlost výstavby. Už za dva měsíce od počátku stavebních prací se můžete stěhovat do nového domu. To má samozřejmě velké „kouzlo“ i s ohledem na financování. Pokud totiž na stavbu nového domu čerpáte hypotéku, platíte souběžně stávající bydlení a hypoteční úvěr – ale třeba jen tři měsíce! No a to u klasické zděné stavby nepřipadá v úvahu.

Dalším důvodem je, že oproti zděné konstrukci nabízíme až o 10 % větší podlahovou plochu domu a to při stejné zastavěné ploše. Příklad: pokud si tedy zákazník vybírá patrový dům s podlahovou plochou okolo 130 m2 (při cenách okolo 15 000 Kč/m2), pak je jen úspora způsobená záměnou zděné technologie za technologii VEXTA přes 200 000 Kč. To podle mě určitě stojí za zamyšlení.

Můžete to prosím ještě trochu podrobněji vysvětlit?

Obvodové stěny dřevostaveb VEXTA jsou ve srovnání se zděnými technologiemi výrazně užší. Přesto si ale zachovávají stejné nebo i lepší tepelně izolační vlastnosti, protože jsou použity masivnější izolační materiály a materiály s lepšími tepelně-technickými vlastnostmi. Právě užší stěny nám umožňují nabídnout tu zmíněnou, v průměru o 10 %, větší podlahovou plochu. Zjednodušeně řečeno, při stejné zastavěné ploše Vašeho pozemku získáte u přízemních domů navíc jeden pokoj a u dvoupatrového domu to mohu být navíc i dva samostatné pokoje. Stejný dům má zkrátka u dřevostavby VEXTA vždy větší využitelnou podlahovou (nebo chcete-li obytnou) plochu než u zděné stavby.

A ve zkratce nějaké další výhody?

  • velmi nízká energetická náročnost už v provedení STANDARD
  • velká variabilita, široká možnost individuálních úprav katalogových VEXTA domů
  • fakt, že dům je ihned po dokončení plnohodnotně obyvatelný, při stavbě nejsou v podstatě žádné „mokré“ procesy
  • "prozákaznický přístup": Pomáháme s výběrem pozemku, hledáme optimální financování, včetně dostupných dotačních titulů, zajišťujeme kompletní inženýring (tedy veškerou potřebnou administrativu vedoucí k vydání stavebního povolení). Samozřejmě že umožňujeme klientům výběr podlah, dveří, obkladů a dlažeb, zařizovacích předmětů, zajišťujeme vizualizace koupelen atd.
Patrový dům VEXTA 130 01
Patrový dům VEXTA 130 01
Patrový dům VEXTA 130 02
Patrový dům VEXTA 130 02

Jak velké domy klientům nabízíte?

Pro lepší orientaci jsme podlahové plochy zapracovali přímo do názvu každého z katalogových domů. Pokud si tedy chcete porovnat cenu bytu o podlahové ploše 75 m2 s celým domem VEXTA, je to úplně jednoduché. Podíváte se do našeho ceníku na vextadomy.cz, najdete si dům VEXTA B75 a věřím, že až najdete jeho cenu, o bytu už dále uvažovat nebudete. Tenhle dům totiž aktuálně prodáváme se vším všudy za 1 711 000 Kč vč. DPH!
Každopádně nejmenší typový dům, který nabízíme, je přízemní bungalov VEXTA B50, největší je pak patrový dům VEXTA 149 s podlahovou plochou skoro 150 m2.

Preferujete individuální projekty nebo katalogové domy?

Jak se můžete přesvědčit třeba na našem webu www.vexta.cz, nabízíme celou řadu katalogových domů. Jak přízemní bungalovy, tak samozřejmě i domy patrové. Mám za to, že si z našich typových domů vybere opravdu každý. Jsou tam jak domy tradičního venkovského vzhledu, tak několik moderních novinek, navržených ve spolupráci s renomovanými architekty ze společnosti Vyšehrad Ateliér. Pokud by si chtěl někdo zmíněný katalog v tištěné podobě zdarma objednat, stačí zavolat na naší bezplatnou infolinku 800 900 963.
Zabýváme se i individuálními projekty, faktem však je, že u nich se těžko dosahuje tak příznivých cen, jako u domů z katalogu VEXTA, kde je například projektová dokumentace ZDARMA.

Patrový dům VEXTA 149 TREND 01
Patrový dům VEXTA 149 TREND 01
Patrový dům VEXTA 149 TREND 02
Patrový dům VEXTA 149 TREND 02

VEXTA staví i pasivní domy. Co si pod tím máme představit?

Pasivní dům se vyznačuje ještě významnější úsporou energie, než dům nízkoenergetický. Abychom vůbec mohli označit dům jako pasivní, musíme splnit velmi přísné požadavky českých norem. Základem pro jejich splnění jsou nad rámec katalogového provedení STANDARD maximálně zlepšené tepelně izolační vlastnosti celé obálky budovy a současně i využití moderních technologií, jakými jsou třeba rekuperace vzduchu, solární kolektory nebo optimalizované prosklení celého domu. Svojí roli však hraje také umístění pozemku, orientace domu vůči světovým stranám atd. Vše tedy musíme již ve fázi projekce spočítat a navrhnout odpovídající komplexní řešení. Je ale samozřejmě, že počáteční investice do domu v pasivním provedení je o něco vyšší.

Jaká je tedy vůbec životnost dřevostaveb?

Obavy o životnost dřevostaveb jsou úplně zbytečné. Celková životnost domů VEXTA se plně vyrovná stavbě zděné, není důvod, aby mezi tím byl nějaký rozdíl. Při realizaci stavby, totiž důsledně dodržujeme zpracovanou projektovou dokumentaci a platné technologické postupy, používáme jen ty nejosvědčenější materiály. Pod kompletní kontrolou máme i procesy výroby a výstavby, které provádíme výhradně s pomocí vlastních zkušených pracovníků. Z těchto důvodů si můžeme dovolit nabídnout našim zákazníkům naprosto unikátní produkt – celoživotní záruku na skelet domu, na všechny realizované dřevostavby VEXTA.

Jaký je vůbec rozdíl ve statice domu s dřevěnou nosnou konstrukcí oproti zděné stavbě?

Odpovím podobně jako k minulé otázce. Dřevostavby jsou z hlediska statiky projektovány podle stejných normových požadavků jako ostatní bytová výstavba. To znamená, že při projektování a následné realizaci musíme dodržovat všechny zákonem dané předpisy a normy. Proto můžu všechny ujistit, že dřevostavby VEXTA splňují všechna očekávání budoucích majitelů o bezpečném a spokojeném bydlení.

Přízemní dům VEXTA B123 TREND 01
Přízemní dům VEXTA B123 TREND 01
Přízemní dům VEXTA B123 TREND 02
Přízemní dům VEXTA B123 TREND 02

Kde všude se mohou zákazníci přesvědčit o nadčasovém pojetí a kvalitě dřevostaveb VEXTA?

Těch možností mají naši zákazníci opravdu mnoho. Například jsme schopni pro ně zprostředkovat návštěvu u klientů, kteří v domě VEXTA již bydlí. Nebo mohou využít pro návštěvu dva naše vzorové domy ve Středočeském kraji. Jeden se nachází v obci Šestajovice (za Horními Počernicemi) a druhý je otevřen v obci Obříství u Mělníka. Otevřeno tam bývá i o víkendech, nicméně chcete-li mít naprostou jistotu, že se některý z obchodních zástupců budu při vaší návštěvě věnovat jen Vám, domluvte si prohlídku raději předem na bezplatné VEXTA infolince: 800 900 963.

 
 
Reklama