Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Villa Hermína a Chapel Černošice se utkají se silnou konkurencí ve Vídni

Mezinárodní architektonická soutěž Wienerberger Brick Award 2012 představuje unikátní exempláře cihlové architektury

Do architektonické soutěže Wienerberger Brick Award posílají nejlepší návrhy členové nezávislé poroty z jednotlivých zemí. Vyhlášení proběhne ve Vídni dne 3. 5. 2012. Za ČR se letos probojovaly do velkého finále mezi 50 nejlepších projektů Villa Hermína od HŠH architekti a Chapel Černošice od Fránek Architects.

Porota složená z celosvětově uznávaných odborníků vybere vítěze celkem pěti kategorií, mezi které bude rozděleno celkem 27 000 Eur. Kvalitu projektů budou letos posuzovat:
Plamen Bratkov (Bulharsko), Rudolf Finsterwalder (Německo), Hrvoje Hrabák (Chorvatsko), John Foldbjerg Lassen (Dánsko) a Zhang Lei (Čína).

Unikátní exempláře cihlové architektury jsou oceňovány každé dva roky od roku 2004, a to v kategoriích – Originální řešení s použitím cihly, Rodinný dům, Budova pro neobytné účely, Obytná budova a Přestavba se změnou účelu budovy. Kritéria pro výběr těch nejzajímavějších projektů zahrnují inovativní design exteriéru, nápadité použití cihel jako materiálu, funkčnost a energetickou náročnost budov.

S cihlou pracuji rád. Má opravdu dobré vlastnosti, a je také cenově dostupná oproti jiným materiálům,“ komentoval výběr cihly jako stavebního materiálu Jan Šépka, jeden z autorů postupujícího projektu Vila Hermína a dodává: „Nominace na Brick Award nám samozřejmě udělala radost.

Není běžné, že se do rakouského kola dvouletého výběru propracují dokonce dva české projekty. „V posledním ročníku Brick Award jsme bohužel žádného zástupce za Českou republiku neměli. Letošní nominace nás svými dvěma českými projekty velmi potěšila. Je znát, že se české cihlové stavby propracovávají na světovou úroveň,“ nechal se slyšet představitel pořádající společnost Wienerberger, Roman Busta.

O projektech:

Vila Hermína

Objekt je posazen na svažitém terénu na kraji obce Černín, ze kterého přebírá stejný sklon podlah. Jedná se o zděnou stavbu, jejíž konstrukce se zakládá na cihlových stěnách a trámových stropech. Vnitřní prostorové uspořádání spočívá na střídání rovné a šikmé podlahové plochy. Ty dávají v součtu spirálový charakter vnitřku. Okna jsou velkoformátová, jedno na každé straně vily. Objekt zatepluje polyuretanová fasáda s extravagantním růžovým nátěrem.


Chapel Černošice

Nosnou konstrukci kaple tvoří klasický stěnový nosný systém z pálených keramických tvárnic v kombinaci s nosnými sloupy z monolitického železobetonu. Dělicí konstrukce jsou rovněž klasicky zděné, a to z pórobetonových tvárnic. Vodorovné konstrukce stropu nad 1.NP a střechy jsou navrženy jako monolitické železobetonové desky. Stavba je vyprojektována jako monoblok s plochou střechou. V 1.NP se nachází prostor hlavního sálu a dalšího zázemí pro schůzky sboru – klubovny, kancelář kazatele, prostoru pro veřejný internet a hygienické zázemí. Ve 2.NP, které není určeno pro přístup veřejnosti, je pak situován byt kazatele a technické prostory.


Vyhlášení tématu pro další ročník soutěže BRICK AWARD 2012 – 2013

Na tiskové konferenci zároveň PhDr. Václav Chaloupecký oznámil téma pro další ročník soutěže, tedy BRICK AWARD 2012 – 2013. Nosným tématem bude „Cihla v 21. století“.

Poprvé se mohou zúčastnit všechny projekty z cihelného materiálu kteréhokoliv výrobce.

Účelem tohoto ročníku je prezentace kvalitních staveb, v jejichž konstrukci byly výhradně či převážně použity cihly anebo cihlové systémy, dále rekonstrukce staveb, při nichž byly jako hlavní, případně jako druhý nejvýznamnější konstrukční prvek použity cihly a samozřejmě ty nejlepší z přihlášených staveb a rekonstrukcí ocenit.

Soutěžní přehlídky se mohou zúčastnit stavby postavené na území České republiky v 21. století. Stavbu mohou přihlásit architekti, projektanti, investoři, realizátoři, developeři či vlastníci staveb vč. právnických osob a obcí, na jejichž území se stavba nachází.

Mezinárodní soutěž BRICK AWARD 2012 – 2013 byla oficiálně vyhlášena společně se soutěží POROTHERM DŮM 2012 - 2013 s tématem „Viladům v intravilánu obce“ dne 25. dubna 2012 na stavebním veletrhu IBF 2012 v Brně.

Cílem soutěže POROTHERM DŮM je snaha společnosti Wienerberger podněcovat a podporovat tvorbu inspirativních návrhů pro kvalitní bydlení. Ideou soutěže je představení širších možností využití cihlového systému POROTHERM s akcentem na výhodnost jak z hlediska výstavby, tak i následného užívání, provozu a údržby a taktéž s ohledem na energetickou úspornost a ekologický charakter cihly.

 
 
Reklama