Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Konkrétní zkušenost žadatele s programem "Zelená úsporám"

Řadový rodinný dům podle pravidel dotačního titulu Zelená úsporám - výměna oken, zateplení stropu pod půdou a zateplení šikmé střešní roviny, která je v půdním prostoru v prvním patře. Popis postupu zpracování žádosti o dotaci Zelená úsporám.

Ne zcela průhledná a jasná pravidla, která provázela spuštění programu Zelená úsporám spolu s náročnými kritérii a požadavky na rozsah opatření a administrativu odrazovala potenciální zájemce od zapojení do programu. Těmi měli být zejména majitelé rodinných domů, popřípadě bytových domů. K důvěryhodnosti rozhodně nepřispěly časté změny a různá prohlášení publikovaná i na webových stránkách Programu. Nicméně změna pravidel v srpnu loňského roku, která přinesla kromě zmírnění podmínek a rozšíření Programu na panelové domy i podporu projektů a odborných posudků, znamenala výrazný nárůst počtu podaných žádostí. Program, který byl spuštěn na jaře roku 2009, je v současnosti již stabilizován a je velmi aktuálním tématem v současném stavebnictví.

Od záměru k realizaci

Šedá je teorie, zelený strom života. Proto vám dnes přinášíme jeden konkrétní příklad žadatele programu Zelená úsporám, který svůj záměr dovedl až do konce. Pan K., který bydlí na předměstí Českých Budějovic, se rozhodl, že využije možnosti získání dotace z programu "Zelená úsporám". Rozhodnutí nevyplynulo jen ze skutečnosti, že byl v dubnu loňského roku vyhlášen výše jmenovaný program. Pan K. totiž uvažoval již delší dobu o výměně oken, kterou hodlal provést bez ohledu na dotace, nicméně vyhlášení Programu jeho rozhodnutí uspíšilo.

Stávající stav domu

Dům, o který se jedná, postavil pan K. svépomocí na přelomu osmdesátých a devadesátých minulého století jako vnitřní dům v řadové výstavbě. Jako vyučený zámečník vystudoval strojní průmyslovku a celý dosavadní aktivní život pracoval v elektroprůmyslu. Jako technik, byť jen v příbuzném oboru, již tehdy přemýšlel o tepelné ztrátě domu, o roční potřebě tepla a nákladech na vytápění, které ho budou provázet celý život, a proto se rozhodl pozměnit typový projekt, podle kterého se mělo stavět. Původně navržené zdivo z tehdy oblíbených pálených bloků se rozhodl nahradit sendvičovou konstrukcí. Ta se skládá, pokud postupujeme od vnitřního povrchu k venkovnímu, z vnitřní přizdívky z děrovaných cihel CDM o tloušťce 140 mm, z vložené tepelné izolace z minerální vlny o tloušťce 80 mm a z nosného zdiva z pálených cihelných bloků Týn I na tloušťku 190 mm. Z obou stran je zdivo uzavřeno vápenocementovou omítkou. Později stanovil autor odborného posudku hodnotu součinitele prostupu tepla takto provedeného zdiva 0,4 W/(m2K).

Dům má dvě podlaží a podkroví. V prvním podlaží jsou v jedné polovině obytné místnosti a na druhé straně od vchodových dveří je garáž s dílnou. Ta má vrata z obou stran a slouží jako průjezd do zahrady za domem.

V prvním patře je hlavní obytný prostor s kuchyní, obývacím pokojem a ložnicí a v podkroví jsou ještě dva pokoje a koupelna.

Strop nad podkrovím zateplil tenkrát tím, co se mu podařilo sehnat, a to byla vrstva pěnového polystyrénu o tloušťce 80 mm, který tak spolu s lignoporem (20 mm polystyrénu) tvořil vlastní izolační vrstvu.

Původní dřevěná zdvojená okna měl pan K. v úmyslu vyměnit za nová dřevěná zasklená izolačním dvojsklem se součinitelem prostupu tepla celého okna Uw =1,2 W/(m2K). Zároveň uvažoval i o výměně hlavních vstupních dveří.

Bezplatné a nezávislé poradenství

Pan K. se poměrně podrobně informoval o pravidlech a postupech při vyřizování dotace na stránkách www.zelenausporam.cz, ale pro upřesnění a doplnění těchto informací využil bezplatného poradenství střediska Energy Centre České Budějovice (ECČB). Po předchozí telefonické domluvě navštívil počátkem roku pracoviště ECČB a s sebou si přinesl původní projektovou dokumentaci svého domu.

V průběhy porady byl upozorněn technikem ECČB na to, že se s velkou pravděpodobností nepodaří dosáhnout pouhou výměnou oken požadované úspory alespoň 20 %, i když se jedná o řadový dům. Jako další eventuální opatření bylo proto dohodnuto zateplení stropu pod půdou a zateplení šikmé střešní roviny, která je v půdním prostoru v prvním patře. Přitom žádné z opatření nelze provádět svépomocí, ale práce je nutno svěřit odborné firmě.

Na závěr poradenství požádal pan K. o vypracování odborného posudku, který je nezbytnou přílohou žádosti o dotaci a který prokazuje splnění podmínek pro přiznání dotace. Tato služba není bezplatná, je poskytována za úhradu.

Navržená opatření

Při výpočtu se skutečně ukázalo, že při pečlivém započítání vlivu všech tepelných mostů a vazeb a předepsaných výpočtových teplot v sousedních domech (10 °C) se skutečně předepsané minimální úspory 20 % mezi původním a novým stavem nedosáhne jen výměnou oken a bylo navrženo dodatečné zateplení stropu pod půdou v podobě tepelné izolace z minerální vlny o tloušťce 220 mm. Protože ani tento rozsah opatření nepostačil k dosažení potřebné úspory vlivem poměrně malé velikosti plochy stropu, bylo navrženo ještě zateplení šikmého podhledu v půdním prostoru v 1. patře, který slouží jako sklad. Zateplení bude provedeno opět minerální vlnou, tentokrát 140 mm mezi krokve a dvě vrstvy po 80 mm do vzájemně kolmých dřevěných roštů pod krokvemi. Celkem tedy 300 mm tepelné izolace.

Pro výpočet měrné roční potřeby tepla a pro posouzení navrhovaných konstrukcí byly použity výpočtové programy Teplo a Energie 2009.

S výsledky byl žadatel seznámen a ten je předal projektantovi, který podle nich s pomocí původní dokumentace a na základě osobní prohlídky domu zpracoval dokumentaci v rozsahu nezbytném pro potřeby Programu Zelená úsporám. Při tomto kroku se ukázala jako nezbytná spolupráce mezi projektantem a zpracovatelem posudku.

Během zpracování dokumentace si pan K. zajistil v nabídkovém řízení dodavatele oken i zateplení tak, aby použité výrobky splňovaly potřebné parametry a byly vedeny v seznamu výrobků a technologií (SVT).


(po kliknutí se obrázek zvětší)

Původní měrná roční potřeba tepla činila podle výsledků odborného posudku 164 kWh/(m2,rok), po navržených úpravách 123 kWh/(m2,rok). To odpovídá úspoře 25 %.


(po kliknutí se obrázek zvětší)

Předpokládané náklady na provedení opatření byly stanoveny na 250 tisíc Kč, výše dotace byla stanovena z podlahové plochy částkou zhruba 130 tisíc Kč.

Krajská pracoviště SFŽP ČR

Podle dispozic vycházejících z ustanovení směrnice MŽP č. 9 je nutno poskytnout dokumentaci ke kontrole Krajskému pracovišti SFŽP. Přikládá se projektová dokumentace, odborný posudek a vyplněný Krycí list technických údajů, to vše ve dvou vyhotoveních. K tomu bylo ještě nutno připojit předběžný položkový rozpočet. Důležité je zejména správné a úplné vyplnění Krycího listu. Jsou v něm uvedeny výsledky z odborného posudku, výsledek propočtu nákladů, vypočtená výše podpory a zejména popis materiálů s příslušnými kódy SVT a názvy dodavatelů stavebních prací s jejich identifikačními čísly. Doba, která uplynula mezi podáním na krajské pracoviště SFŽP (začátek února 2010) a obdržením vyrozumění o poskytnutí podpory (konec dubna 2010) připadala panu K. přece jen příliš dlouhá a shledal ji jako zatím jedinou skvrnu na doposud vcelku hladce probíhající záležitosti. Mezitím totiž nastoupila dodavatelská firma a provedla výměnu oken. V současnosti (druhá polovina května) jiná firma provádí zbytek zateplování.

Pověřené subjekty

Ihned po obdržení vyrozumění si pan K. vyzvedl na krajském pracovišti SFŽP svou dokumentaci v zapečetěné obálce a vydal se ihned do jedné z finančních institucí, jejímž je dlouholetým klientem a jež je také pověřena další administrací žádostí. Teprve zde totiž podal vlastní žádost o podporu jakožto fyzická osoba nepodnikající spolu se žádostí o podporu na přípravu a realizaci podporovaných opatření, tj. dotaci na projekt a odborný posudek. K žádostem doložil další náležitosti jako výpis z listu vlastnictví, souhlasné prohlášení svojí manželky jako spolumajitelky, faktury od dodavatelů a doklad o jejich zaplacení. Zvláště formální stránce faktur je nutno věnovat mimořádnou pozornost. Jejich vzorový obsah je uveden na již jmenovaných webových stránkách. Přílohou každé faktury musí být položkový rozpočet a předávací protokol. V položkovém rozpočtu musí být od sebe odděleny započitatelné a nezapočitatelné položky. Například při výměně oken nepatří mezi započitatelné položky parapety oken nebo klempířské prvky. Nátěr fasády pan K. také nemohl uplatnit v rozpočtu.

Zbývá jen čekat

Až firma dokončí zateplovací práce, zanese pan K. do banky, která provádí administraci jeho žádosti, zbylé faktury a doklady o jejich zaplacení a bude čekat, až proběhne v Praze nejbližší zasedání Rady SFŽP, na které proběhne formální hromadné schválení žádostí a doporučení ministrovi k podpisu. Pak s ním banka uzavře smlouvu o poskytnutí dotace a během několika týdnů zašle stanovenou částku na jeho účet.

Podpora Energy Centre České Budějovice při vyřizování žádostí

Poradenské středisko Energy Centre České Budějovice se snaží svým klientům maximálně pomoci při vyřizování a podávání žádostí o dotace Zelená úsporám. Poskytované poradenství je bezplatné, a to také díky finanční podpoře SFŽP ČR. Dotazy je možné zasílat elektronicky na zelenausporam@eccb.cz, telefonicky jsou zodpovídány na tel. 387 312 580 a osobní konzultace jsou poskytovány také nezávisle a bezplatně, a to po předchozím objednání a dohodnutí termínu na tel. 387 312 580.

ECČB dále poskytuje bezplatné a nezávislé poradenství týkající se úspor energií, výstavby a rekonstrukce domů, vytápění, využívání obnovitelných zdrojů energie atd. Více informací viz www.eccb.cz.

 
 
Reklama