Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Účast České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě v programech PANEL / NOVÝ PANEL a ZELENÁ ÚSPORÁM

Komora od vyhlášení programu spolupracuje s Ministerstvem životního prostředí a se Státním fondem životního prostředí na úpravě podmínek programu a metodikách upřesňujících tyto podmínky. Členové ČKAIT, kteří jsou předními odborníky v oblasti tepelné techniky, se podílejí také na kontrolách podaných žádostí o dotace.

1 PROGRAM PANEL / NOVÝ PANEL

Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT) má mezi svými členy řadu autorizovaných osob, které se jako projektanti či realizátoři v minulosti podíleli na výstavbě panelových domů. Je proto pochopitelné, že v okamžiku, kdy společnost dospěla k poznání, že panelové domy nelze ze struktury naší bytové výstavby prostě odstranit a je třeba je opravit a modernizovat pro příští léta užívání, se Komora a její členové začali aktivně zajímat o řešení této problematiky.

V okamžiku, kdy toto poznání bylo formulováno do prvních konkrétních úkolů, se naši členové zapojili do týmů, které na základě grantů MPO ČR zpracovávaly teoretické předpoklady regenerace panelových domů jak v obecné poloze, tak pro jednotlivé stavební soustavy a krajské materiálové varianty. Výstupy z těchto úkolů jsou soustředěny celkem v 24 odborných publikacích, které v letech 2000-2005 vydalo Informační centrum ČKAIT. Publikace obsahují doporučená technická řešení k programu oprav bytových domů postavených panelovou technologií. Některé tituly publikací jsou průřezové (jsou věnovány např. průzkumu panelových domů, problematice plísní aj.), další se zabývají jednotlivými stavebními soustavami panelové výstavby. Tyto publikace jsou určeny pro správné poznání a určení vad panelových domů a slouží projektantům a vlastníkům objektů při návrhu správného řešení jejich oprav a modernizace.

Když v roce 1999 přijala vláda ČR dlouhodobý program podpory oprav panelových domů, rozhodla se Komora zapojit aktivně do informování široké veřejnosti. Usnesení představenstva ČKAIT konstatovalo, že zajištění oprav téměř 1,2 mil. bytů postavených panelovou technologií je významným úkolem pro autorizované osoby a je i významnou společenskou zakázkou. Proto se Komora ve spolupráci s Ministerstvem obchodu a průmyslu ČR a Ministerstvem pro místní rozvoj ČR zapojila do přípravy a vydávání odborných publikací a informování odborné i široké veřejnosti. V říjnu 1999 bylo otevřeno v Hradci Králové při Oblastní kanceláři ČKAIT první zkušební Poradenské informační středisko oprav panelových budov. Jeho činnost spočívala především v osvětové činnosti a získávání zkušeností s technickým řešením oprav.

V roce 2000 bylo přijato nařízení vlády ČR č. 384/2000 Sb., které odstartovalo Program podpor oprav bytových domů postavených panelovou technologií (zkráceně program PANEL). Na základě dohody s Ministerstvem průmyslu ČR byla ČKAIT zařazena mezi Poradenská a informační střediska programu PANEL. Poradenská informační střediska byla zřízena při všech Oblastních kancelářích ČKAIT v jednotlivých krajských městech. Ve spolupráci s MPO ČR se Komora stala organizátorem školení a přípravy dalších poradenských středisek jak po stránce metodické, tak po stránce technické. Komora vypracovala metodickou příručku pro činnost Poradenských informačních středisek, připravila a vydala obecnou příručku určenou zejména pro vlastníky panelových domů a širokou veřejnost.

V roce 2001 došlo ke změnám v programu PANEL, které se promítly do nového nařízení vlády č. 299/2001 Sb., o použití prostředků Státního fondu rozvoje bydlení ke krytí části úroků z úvěrů poskytnutých bankami právnickým a fyzickým osobám na opravy, modernizace nebo regenerace panelových domů. Zůstala zachována síť Poradenských a informačních středisek, která podle tohoto nařízení zpracovávají stanoviska k žádosti o poskytnutí finanční podpory.

Novelou nařízení vlády č. 299/2001 Sb., provedenou nařízením vlády č. 118/2008 Sb., byla podpora programu rozšířena na všechny stavby pro bydlení, i když původně byla zaměřená jen na panelové domy.

Program PANEL (nyní NOVÝ PANEL) byl zahájen v roce 2001; celkem bylo podpořeno více jak 6 tisíc žádostí na dotaci úroků z úvěrů. Úroková dotace dosáhla za léta 2001 až 2008 celkem 9 miliard korun, podporované úvěry představují částku cca 33 miliard korun. Celkem bylo v rámci programu PANEL opraveno 251,5 tisíce bytů.

PŘEHLED O POČTU VYDANÝCH STANOVISEK V PROGRAMU PANEL (NOVÝ PANEL)
v rámci ČKAIT

Poradenská a informační střediska (PIS) k programu PANEL/NOVÝ PANEL zřízená ČKAIT 2005
2005 2006 2007 2008 2009
Oblastní kancelář Praha 0 21 10 5 5
Oblastní kancelář České Budějovice 24 104 189 50 27
Oblastní kancelář Plzeň 2 10 129 109 90
Oblastní kancelář Karlovy Vary 10 52 7 4 1
Oblastní kancelář Ústí n/L 19 14 17 11 9
Oblastní kancelář Liberec 4 58 22 49 50
Oblastní kancelář Hradec Králové 6 30 23 40 14
Oblastní kancelář Pardubice 1 2 1 2 5
Oblastní kancelář Brno 16 54 43 96 46
Oblastní kancelář Ostrava 0 76 195 154 111
Oblastní kancelář Olomouc 15 62 99 108 50
Oblastní kancelář Zlín 0 3 3 0 4
Oblastní kancelář Jihlava 0 0 14 18 18
CELKEM 97 486 752 646 430

2 PROGRAM ZELENÁ ÚSPORÁM

Cílem programu ZELENÁ ÚSPORÁM je podpora obnovitelných zdrojů a úspor energie ve stavbách pro bydlení z prostředků získaných prodejem emisních kreditů. Program byl vyhlášen na období 1. dubna 2009 až 31. prosince 2012. V jeho rámci jsou poskytovány přímé dotace žadatelům - majitelům bytových nebo rodinných domů, kteří doloží požadované dokumenty a splní stanovené požadavky. U programu ZELENÁ ÚSPORÁM hodnotíme kladně především to, že se jedná o nárokový program (finanční dotaci získají všichni žadatelé, kteří splní požadavky programu), a že je jako první program určen i pro majitele rodinných domů. Podporovanými opatřeními je komplexní nebo částečné zateplení staveb pro bydlení, výstavba rodinných a bytových domů v pasivním energetickém standardu a využití obnovitelných zdrojů energie pro vytápění a přípravu teplé vody. Příslušnou technickou dokumentaci a posudky k žádostem o dotaci zpracovávají oprávněné osoby, což jsou zejména členové ČKAIT - autorizovaní inženýři a autorizovaní technici ve vybraných oborech autorizace. Dodatečně byly dotační tituly programu rozšířeny o dotace na zpracování odborných posudků a stavební dokumentace (projektová dokumentace, dokumentace minimálního rozsahu).

Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě zorganizovala po vyhlášení programu ZELENÁ ÚSPORÁM sérii odborných seminářů, určených pro oprávněné osoby z řad členů ČKAIT; semináře se konaly ve všech Oblastních kancelářích ČKAIT. Kromě metodiky a postupů tepelně technických výpočtů programu byla na seminářích věnována pozornost podmínkám programu ZELENÁ ÚSPORÁM ve vazbě na možné postupy podle stavebního zákona, zejména pak požadavkům stavebních a některých dalších předpisů. V této souvislosti je třeba zdůraznit, že každá stavba má specifické vlastnosti a požadavky, je odlišná od jiných staveb. Žadatelé o dotaci nevystačí s obecnými informacemi ormace a vysvětlení v případech konkrétních staveb.

Komora od vyhlášení programu spolupracuje s Ministerstvem životního prostředí a se Státním fondem životního prostředí na úpravě podmínek programu a metodikách upřesňujících tyto podmínky. Členové ČKAIT, kteří jsou předními odborníky v oblasti tepelné techniky, se podílejí také na kontrolách podaných žádostí o dotace.

Celková očekávaná alokace programu Zelená úsporám je až 25 miliard korun. K datu 18. března bylo registrováno 9 389 žádostí o dotace (z toho 9 035 na rodinné domy) a alokováno již 1,63 mld. korun. Měsíčně přibývá v průměru 2 500 nových žádostí.

PROGRAM ZELENÁ ÚSPORÁM - Oprávnění zpracovatelé

 
 
Reklama