Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zelená čerpadla v zelené třídě A

Program Zelená úsporám nabízí investorům výrazné pobídky při splnění zadaných podmínek. Velmi zjednodušeně a s nadsázkou řečeno - pořiď taková a taková okna nebo zaizoluj dům danou vrstvou izolace, pořiď si nový kotel - zachoval jsi se šetrně k životnímu prostředí a dostaneš příspěvek!

Jenže se trochu zapomnělo, že jedno navazuje na druhé a jedno bez druhého ztrácí význam. Bereme-li Zelenou úsporám jako cestu k úsporám nákladů na nový kotel, okna či fasádu, pak je vše v pořádku, ale ruku na srdce, takhle to asi myšleno nebylo. Jedná se o impuls k rozhodnutí o důsledné rekonstrukci a renovaci stávajících objektů s ohledem na snížení jejich energetické náročnosti a o efektivní využití a snížení potřebného množství energie při zachování nebo zvýšení komfortu bydlení.

Sama výměna kotle bez snížení tepelných ztrát objektu a celkové modernizace celé soustavy mnoho neřeší. Nevyvážená a neregulovaná soustava osazená zastaralými komponenty je drahá a hlučná. Co je platný moderní zásobník teplé vody bez cirkulace? Je to plýtvání energií a v konečném důsledku mrhání penězi.

Srdcem oběhových a cirkulačních soustav je moderní, inteligentní čerpadlo, které se svou prací a spolehlivostí významně podílí na efektivním využití tepla pro získání maximálního uživatelského komfortu při minimálních nákladech.

Dortmundský specialista na výrobu čerpadel a čerpací techniky, firma Wilo přináší na náš trh tři nové řady čerpadel Wilo pro jedno a dvougenerační rodinné domy. V souladu s tradicí jsou čerpadla Wilo zelená, tentokrát však nejen barvou. Všechny novinky jsou v nejvyšší, zelené, třídě energetické účinnosti - ve třídě A. Dokonalé zvládnutí pohonu elektronicky komutovanými motory (ECM) umožnilo jeho nasazení i na malá oběhová čerpadla. Celková účinnost čerpadel dramaticky vzrostla a zvýšené pořizovací náklady se uživateli vrací zpět dřív než uběhne záruční lhůta.

S roční spotřebou až 800 kWh je nenápadné oběhové čerpadlo jedním z nejnákladnějších domácích spotřebičů. Provozní náklady oběhového čerpadla mohou tedy podle typu a stáří snadno překročit i 3000 korun ročně. I relativně moderní oběhové čerpalo s pevnými otáčkami umí "propálit" okolo patnácti set korun. Nasazením nového inteligentního oběhového čerpadla s vysokou účinností Wilo-Stratos PICO lze uspořit až 90 % elektrické energie ve srovnání se starým oběhovým čerpadlem. A spotřeba? Nezávislá německá zkušebna TÜV SÜD změřila a potvrdila neuvěřitelných 46,5 kWh. Ročně.

Wilo-Stratos PICO disponuje osvědčenými regulačními režimy Δp-c a Δp-v. Elektronicky komutovaný motor tedy se stoupajícím nebo klesajícím odporem soustavy - termostatické ventily zavírají nebo otvírají - reguluje otáčky tak, že s rostoucím odporem klesá průtok a výtlačná výška čerpadla se nemění (Δp-c) nebo klesá průtok i výtlačná výška (Δp-v). Nastavení regulačního režimu a výtlačné výšky lze provést přímo na čerpadle pro Wilo typickým červeným knoflíkem. Čerpadlo je vybaveno velkoplošným displejem, nastavení a odečtení hodnot je tedy velmi snadné. Navíc lze díky vestavěnému elektroměru kdykoli odečíst jak okamžitou, tak celkovou spotřebu elektrické energie. Každý se tedy snadno může přesvědčit o deklarované vysoké účinnosti. ECM pohon disponuje vysokým záběrným momentem a starosti s rozběhem čerpadla zatuhlého po sezónní odstávce jsou minulostí. Stratos PICO si poradí i se znečištěnou soustavou. S rozběhem pomůže kromě zvýšeného záběrného momentu i deblokační software, mokrý prostor motoru je navíc oddělen od soustavy speciální filtrační ucpávkou, která větší nečistoty do prostoru rotoru a kluzných ložisek nepustí, jemné jsou odplaveny vrtanou hřídelí. Chytrá konstrukce se tak významně podílí na životnosti čerpadla, které má standardní záruční lhůtu prodlouženou na 36 měsíců.

 

Při konstrukci Wilo-Stratos PICO se nezapomnělo ani na montáž a uvedení do provozu. Velmi se zjednodušilo elektrické připojení. Patentovaný konektor umožňuje snadné připojení k síti, prakticky bez použití nářadí. Po namontování stačí navolit automatický odvzdušňovací režim, regulační režim, výtlačnou výšku a je hotovo.

Neregulovaná oběhová čerpadla se pomalu stávají anachronismem. I když je i standardní tříotáčkové čerpadlo Wilo-Star RS 25/4 hrdým nositelem třídy energetické účinnosti B, pomalu míří do důchodu. I na jeho místo se do domácností začíná protlačovat nové, elektronicky řízené, přesto velmi jednoduché čerpadlo Wilo-Smart A, které dokáže ve srovnání se starým oběhovým čerpadlem uspořit až 70 % elektrické energie. Rozdíl v pořizovacích nákladech je přitom zanedbatelný.

Smart A je levný, nikoliv však laciný. I v jeho konstrukci bylo použito nové technologie pohonu. Také nastavení červeným knoflíkem zůstává. Stačí zvolit jednu ze tří poloh podle velikosti objektu a čerpadlo automaticky přizpůsobuje své otáčky požadavkům soustavy. Pokud máte pocit, že jste se již s podobným čerpadlem u Wila setkali, je správný. Řada SmartA přímo nahrazuje čerpadla Star-E EasyStar, je však levnější a účinnější. Navíc se třemi roky záruky.

 

Do třetice všeho dobrého. Star-Z NOVA je nástupcem vynikajících cirkulačních čerpadel na teplou vodu Star-Z 15. ECM pohon však snížil příkon ke čtyřem wattům, což se opět blíží spotřebě domácích spotřebičů v režimu stand by! NOVA s touto spotřebou ale cirkuluje teplou vodu a tím dosahuje tří základních požadavků, kvůli kterým se cirkulační soustavy pořizují. Jsou to uživatelský komfort - z teplého kohoutku teče bez prodlevy teplá voda, což zní banálně, projeví se to však na úspoře na vodném a stočném a na nákladech na ohřev vody. Třetí v pořadí, ne však v důležitosti je požadavek hygienický. Cirkulace a udržování vysoké teploty potlačuje vznik nebezpečných bakterií jako jsou legionely. Star-Z NOVA si poradí i s tvrdou vodou, snese až 30° DH (německé měřítko tvrdosti vody), tedy o deset stupňů víc než Z15. Opět se vyrábí i v provedení s integrovaným kulovým kohoutem a zpětnou klapkou (Star-Z NOVA A) a lze je doplnit analogovými nebo digitálními spínacími hodinami pro regulaci chodu v závislosti na čase. Promyšlená konstrukce, jakostní materiály (nerezové oběžné kolo a bronzové těleso) jsou zárukou dlouhé životnosti. K dispozici je i kompletní servisní motor, který je kompatibilní s tělesy stávajících cirkulačních čerpadel stejné třídy. Po jejich dosloužení je tedy lze bez problémů "upgradovat na vyšší level". Také NOVA se k síti připojuje stejným konektorem jako PICO a její zapojení je dílem okamžiku.

Chytrá, uživatelsky přívětivá a montážně snadná zelená čerpadla Wilo zelené třídy A jsou výsledkem intenzivního a nákladného vývoje postaveného na dlouhé a slavné tradici výrobce, který nikdy neplul s proudem, vždy se snažil být na špici a naplnit své motto Pumpen Intelligenz. Již od roku 1872.


WILO CS, s. r. o.
logo WILO CS, s. r. o.

Čerpadla a čerpací technika pro technická zařízení budov, průmysl a komunální oblast. Kompletní sortiment včetně integrované a externí regulace a dalšího příslušenství. Čerpadla oběhová na topení, chlazení a klimatizaci, cirkulační na TV.