Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Co bude dál se Zelenou úsporám?

Prodaly se další emisní kredity, na všechny žádosti to ale pravděpodobně nebude stačit. V únoru se spuštěním nelze počítat. Pokud zbydou peníze, tak nejdříve na podzim.

Do konce března dostanou od Státního fondu životního prostředí ČR finanční dotace žadatelé, jejichž smlouvy byly schváleny 91. Radou fondu 30. září loňského roku. Celkem se jedná o 17 000 žádostí v objemu přes 5 miliard korun, které byly podány v období od června do září minulého roku. Zároveň také pokračuje kontrola přijatých žádostí, kterých zbývá překontrolovat ještě 9 000, v prosinci loňského roku bylo prověřeno 5 000 žádostí.

„Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí ČR se od počátku snaží v programu Zelená úsporám co nejrychleji administrovat přijaté žádosti. V posledním týdnu před přerušením programu jsme ale obdrželi celkem 10 425 žádostí, což je výrazně více, než je technická a personální kapacita SFŽP. V porovnání s tím za celý rok 2009 přijal SFŽP pouze 3 100 žádostí," řekla 1. náměstkyně ministra životního prostředí Rut Bízková.

Již dříve MŽP informovalo, že japonskou firmou Mitsui & Co. uzavřelo v prosinci 2010 smlouvy o prodeji dalších 9,55 mil. jednotek AAU [1]. Program Zelená úsporám tak získal další prostředky, které budou využity pro zateplování rodinných a bytových domů, výstavbu domů v pasivním standardu a výměnu starých kotlů za ekologické vytápění.

„I přes nově získané finanční prostředky je podle předběžných odhadů SFŽP možné očekávat převis v programu Zelená úsporám mezi 3 až 5 miliardami korun," řekla Bízková.

Aby bylo možné uspokojit všechny žadatele o dotace, kteří podali své žádosti v souladu s podmínkami programu, uvažuje MŽP o snížení dotace v řádu několika procentních bodů. podle tiskové zprávy vede MŽP jednání s kupci emisních kreditů, aby se aktuální průměrná výše podpory, která se pohybuje v rozmezí 60 - 65 %, mohla o něco snížit.

Podle zdrojů blízkých redakci TZB-info nelze počítat s opětovným spuštěním příjmu žádostí Zelená úsporám v únoru 2011. Vzhledem k velkému počtu nezpracovaných žádostí není zatím jasná finanční bilance. Pokud budou k dispozici ještě nějaké prostředky po vyplacení přijatých žádostí, bude nově program spuštěn nejdříve na podzim. Pravděpodobné to ale není. Podle informací, které má redakce k dispozici, hledá v současné době SFŽP způsoby, jak alespoň částečně vyplatit již přijaté žádosti Zelená úsporám.

 
 
Reklama