Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V Bohumíně začala další z hromadných oprav věžových domů

V Bohumíně na Karvinsku začala další hromadná oprava městských věžových domů. Komplexní proměna je připravena pro pět věžáků s 350 byty převážně v centru města.

Stát bude téměř 60 milionů korun. Rekonstrukce potrvají do října, řekla dnes ČTK mluvčí radnice Lucie Balcarová. Řemeslníci domy zateplí, udělají nové fasády. V plánu je i úprava lodžií, vybudování nových domovních vstupů a další vnitřní úpravy. "Model hromadných oprav se nám osvědčil. V posledních třech letech jsme hromadně za 60 milionů vyměnili okna v 1700 bytech a vloni k tomu ještě za 50 milionů zateplili pět věžových domů. Letos zrekonstruujeme poslední pětici. A to díky dotovanému padesátimilionovému úvěru z programu Jessica," uvedl starosta Petr Vícha.

Úvěr město z vybraného nájemného splatí za necelých osm let, roční splátky budou téměř sedm milionů korun. Úroková sazba je 0,58 procenta, což znamená, že na úrocích město zaplatí 1,3 milionu korun. Při opravách se počítá také se speciálními budkami pro rorýsy a netopýry. "Pamatovali jsme i na zvířecí obyvatele a na základě požadavků ornitologů přibude na domech téměř 30 čtyřkomorových budek pro rorýsy a pět příbytků pro netopýry," uvedl Jan Hock z odboru rozvoje a investic bohumínské radnice.

Městu patří v Bohumíně 22 vysokých panelových věžáků se 1400 byty. Většina z nich vznikla v sedmdesátých letech, ten nejmladší pochází z roku 1991. Opravených už je jich 17. Po výměnách oken a zateplování věžáků chtějí radní pokračovat v hromadné rekonstrukci nižších městských panelových domů. Začít by měla v příštím roce. Opravy by měly stát 70 milionů korun, radnice si na ně opět chce vzít dotovaný úvěr. Celkem město vlastní 4400 bytů, v Bohumíně je největším vlastníkem bytového fondu. Ročně na nájemném vybere 140 milionů korun, peníze investuje zpět do oprav, investic a správy domů či bytů.

 
 
Reklama