Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

NANO zeď vytváří čisté prostředí pro kosmický výzkum

V tomto areálu je naproti nově otevřenému centru pro aplikovaný výzkum kosmických technologií („C3T – Czech Centre for Competitive Technologies“) budova VZLÚ, jejíž stěny jsou chráněny inovativní fotokatalytickou nano technologií FN NANO®.

Vytvořené povrchy s technologií FN NANO® jsou chráněny před UV zářením a díky fotokatalýze se stávají samočistícími. Neusazují se na nich žádné mikroorganismy ani špína a permanentně čistí vzduch od škodlivin a jedů rozptýlených v ovzduší a přeměňují jedovatý ozón na kyslík. Fotokatalytické nátěry eliminují emise s účinností tak velkou, že nemají ve světovém ani vesmírném měřítku konkurenci.

  • 1 m2 je plocha, která vyčistí každoročně 3.000.000 m3 vzduchu.
  • 1 m2 plochy vyčistí za 1 den tolik vzduchu, kolik potřebuje 1 člověk na 1 rok.
  • 15 m2 plochy vyčistí vzduch od škodlivin, které vyprodukuje osobní dieselový automobil za jeho celý život.

Nátěry odráží solární radiaci s účinností až 80 % a snižují tak zahřívání povrchu o 20 až 30 %. V podmínkách globálního oteplování tak pomáhají v létě ochlazovat města a přispívat tak k lepšímu mikroklimatu. Fotokatalytický efekt je permanentní, nevyčerpatelný a neslábne s časem. Všechny ochranné funkce jsou zachovány po celou existenci nátěrové vrstvy.
Dá se tedy říct, že se tyto stěny – natřené ekologickou nano technologií – zařadily na správné místo ke kosmickým technologiím.

Veřejnost si mohla novou budovu C3T a areál prohlédnout 15.10.2022 při Dni otevřených dveří, které pořádal Výzkumný a zkušební letecký ústav, a.s.
Technologie FN NANO® již dnes patří k velmi inovativním ekologickým technologiím 21. století a je součástí Vládního programu pro inovace v letech 2019-2030.

Více informací


FN-NANO s.r.o.
logo FN-NANO s.r.o.

FN NANO® je technologie 21. století, která dokáže čistit vzduch a zajišťuje vysokou sanitárnost prostředí. S touto technologií zůstávají povrchy dlouhodobě čisté bez virů, bakterií či plísní. Z ovzduší odstraňuje jedovaté látky, alergeny i zápachy.

 
 
Reklama