Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak z nezdravých kanceláří vytvořit zdravé kanceláře 21. století?

Pojďme si uvést konkrétní příklad, jak se s tímto problémem lze vypořádat. Svoje zkušenosti nám svěřila paní Blanka Zajíčková, ředitelka marketingu ve společnosti FN-NANO s.r.o., která nám popisuje, jak se z běžných kanceláří staly nejbezpečnější kanceláře na světě.

„Počátkem roku 2021 se naše společnost přestěhovala v rámci areálu Akademie Věd ČR do jiného objektu, kde si pronajala větší kancelářské prostory v moderní administrativní budově. Na první pohled by se zdálo, že jsou kancelářské prostory v pořádku a bezpečné pro celodenní pobyt lidí v místnostech. Chtěli jsme ale vědět, jak na tom ve skutečnosti je čistota vnitřního prostředí, a proto jsme použili měřící přístroj, který je velice citlivý na organické těkavé látky (VOC), formaldehydy i na velmi jemné prachové částice. Bylo tedy potřeba kancelářské prostory celé znovu vymalovat a aplikovat nano nátěry na stěny a stropy všech místností. Po dalším měsíci, kdy se prostory ještě osadily dalším sedacím nábytkem a stoly jsme za plného provozu užívání kancelářských prostor tento test znovu zopakovali a výsledek vidíte sami na obr. 2 – přístroj ukazuje kvalitu ovzduší FRESH. Při celodenním pobytu v takto ošetřených místnostech vás nebolí hlava, nepálí oči a necítíte se unaveni“.

Fotokatalytické nano nátěry technologie FN NANO®

Technická Univerzita v Liberci provedla testování mikrobiologického znečištění ve vnitřním prostředí kanceláří společností FN-NANO s.r.o. a Advanced Materials-JTJ s.r.o. Odběr vzorků se prováděl v zasedací místnosti, kde se denně koná několik jednání. Měření bylo provedeno dle mezinárodně uznávaných norem ČSN ISO 4833, ČSN ISO 7954, Vyhlášky č. 6/2003 Sb., kterou se stanoví hygienické limity chemických, fyzikálních a biologických ukazatelů pro vnitřní prostředí pobytových místností některých staveb.
Nano nátěry dokázaly za pouhých 40 minut snížit množství bakterií téměř 10x násobně z kontaminovaného prostředí. Plísně byly zredukovány na polovinu, a to vše pouze díky energii slunce prostupující okny.

Tekutá ekologická čistička vzduchu

Povrch vnitřních stěn interiérů budov je tedy možno přeměnit s pomocí nano nátěrů technologie FN NANO® ve dvojrozměrnou, nízkonákladovou, bezhlučnou a bezúdržbovou čističku vzduchu, která ke svému provozu potřebuje jen malé množství světelné energie.
Nano nátěry fungují pouze na fyzikálním fotokatalytickém jevu. Fotokatalýza na jejich povrchu dokáže aktivně čistit vzduch od různých mikroorganismů jako jsou bakterie, viry, plísně, ale i od jedovatých látek a zápachů.

Více informací


FN-NANO s.r.o.
logo FN-NANO s.r.o.

FN NANO® je technologie 21. století, která dokáže čistit vzduch a zajišťuje vysokou sanitárnost prostředí. S touto technologií zůstávají povrchy dlouhodobě čisté bez virů, bakterií či plísní. Z ovzduší odstraňuje jedovaté látky, alergeny i zápachy.

 
 
Reklama