Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak vás budou pálit bosé nohy na letní terase?

Existují rozdíly mezi materiály, ovlivňuje teplotu terasy i její barva? V testu nejlépe obstály kompozitní materiály, jako např. woodplastic® s optimálním poměrem surovin (60% dřevo, 40% polymer HDPE).

V průběhu letních měsíců patří dotaz na teplotu terasového materiálu k těm nejčastějším, které zákazníci pokládají, rozhodli jsme se tedy zrealizovat přesný test. Měření probíhalo v Terasovém centru ve Štěrboholích ve dnech 26.7.-2.8.2012. Pomocí infračerveného teploměru Voltcraft IR 260-8S byl během několika opravdu „parných“ dnů měřen povrch různých terasových materiálů. Zajímal nás rozdíl teploty s ohledem na barevnost materiálu a také, jak se liší vlastnosti tradičních - dřevěných teras a teras z moderních - tzv. kompozitních materiálů (směs dřeva a plastu). Porovnávali jsme i několik různých výrobců kompozitních terasových prken.

Závěry jsou jednoznačné. Nejvíce se na sluníčku v horkých dnech rozpalují tmavé povrchy a materiály ze 100% plastu nebo z recyklátu. Kompozitní materiály, jako např. woodplastic®, který obsahuje optimální poměr surovin (60% dřevo, 40% zdravotně nezávadný polymer HDPE) vycházejí z testu jako uživatelsky nejpříjemnější. Vysoký obsah dřeva zde funguje jako izolace, kvalitní polymery se tolik nerozehřejí.


Při tropické teplotě 35°C se na extrémních 79°C rozpálilo terasové prkno z exotického dřeva natřeného černou lazurou. Pokud bylo venku 33°C, naměřili jsme např. 73,4°C u exotického dřeva s černým nátěrem, 71°C u plastového recyklátu, okolo 70°C měla i některá čínská terasová prkna, exotické bangirai překvapivě 62,5°C, woodplastic® Silva emo teak o celých deset stupňů méně 52,8°C, Silva natur ořech 49,8°C a Silvadec plot 40°C. U 30°C byl rozdíl mezi černě natřeným dřevem a woodplastic® terasovým prknem Silva merbau 25°C - tedy dřevo 64,5°C a Silva 40,6°C, recyklát se rozpálil na 68°C. U příjemnější venkovní teploty 25°C byly nejvyšší údaje opět u černého nátěru: 65,5°C, recyklát 64°C, Silva natur teak 49°C.




Co tedy z měření vyplývá pro zákazníky? Pokud nemáte terasu stíněnou například pergolou apod. vybírejte rozhodně materiály se světlejší barvou. Zvolíte-li kompozitní materiály, vyvarujte se materiálů s vyšším obsahem plastů a levných recyklátů (pozor v případě napodobenin - zde hrozí i zdravotní rizika z obsažených surovin!) upřednostňujte materiály kvalitní, kde máte jistotu původu a záruky od renomovaných výrobců.

Test realizovali zaměstnanci Terasového centra Štěrboholy ve dnech 26.7. - 2.8.2012.
 
 
Reklama