Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Okna Progress – konec pocitu chladu v blízkosti parapetů

Okna Progress od českého výrobce DAFE – PLAST Jihlava nabízí velmi dobré tepelně izolační vlastnosti a vynikající hodnotu součinitele prostupu tepla Uw = 0,62 W/m2K. Je to dáno hlavně kvalitní konstrukcí z kompozitních šestikomorových profilů, izolačním trojsklem a také podkladním parapetním profilem z materiálu Compacfoam. Jako jedno z mála oken na českém trhu je Okno Progress dodáváno včetně řešení tepelné izolace v místě napojení rámu okna na ostění v parapetní části, jedná se o kritické místo z hlediska degradace vnitřních povrchových teplot na okenní konstrukci.

Okna Progress českého výrobce DAFE – PLAST Jihlava, která nabízí velmi kvalitní nosné profily z kompozitu, bez ocelových výztuží, vč. zasklení trojsklem, jsou určena zejména pro energeticky efektivní stavby. Součástí Oken Progress je také podkladový profil ULTRAFOAM 08 z izolačního materiálu Compacfoam. Ten zabezpečuje dobrou tepelnou izolaci spodní části okna a brání vzniku tepelného mostu v místě napojení parapetního zdiva a rámu.

Společnost DAFE – PLAST Jihlava, která se řadí mezi největší zpracovatele materiálu Compacfoam v republice (roční prodej podkladového profilu cca 8000 bm), vybavuje tímto speciálním podkladovým profilem Okna Progress nejenom pro pasivní a nízkoenergetické domy, ale ve značné míře i pro segment standardní bytové výstavby (novostavby, rekonstrukce). Jedná se skutečně o rychlé, jednoduché, ekonomické a velmi efektivní opatření při realizaci dodávky otvorových výplní.

Náhradou starých dřevěných oken moderními Okny Progress je možné v běžném panelovém bytě na výdajích za teplo ušetřit až 4300 Kč ročně. Kromě úspor získají obyvatelé domu či bytu i daleko větší tepelný komfort v prostoru parapetu a v bezprostřední blízkosti oken.

Pro nízkoenergetické i pasivní domy


Okna Progress lze velmi dobře použít nejen u rekonstrukcí ale také v případě výstavby nízkoenergetických a pasivních domů. Je to dáno jejich konstrukcí s vynikajícími tepelně izolačními parametry. Součinitel prostupu tepla rámu Uf činí 0,81 W/m2K a Uf křídla 0,69 W/m2K. Součinitel prostupu tepla celého okna Uw pak dosahuje hodnoty až 0,62 W/m2K. Rám navíc neobsahuje ocelové výztuhy, které jsou vedle špatné izolace parapetu další častou příčinou vzniku tepelných mostů a zbytečného ochlazování prostoru v bezprostředním okolí oken.

Kromě izolace parapetu umožňuje podkladní parapetní profil ULTRAFOAM 08 z materiálu Compacfoam také mnohem jednodušší montáž, což ocení zejména stavební a realizační firmy. „Místo napojení parapetu a okenního rámu se obvykle jen velmi těžko izoluje. Podkladní profil proto zajistí snadné napojení okna na vnější zateplovací systém,“ popisuje výhody profilu Jiří Heger z firmy PROPASIV s.r.o., která tyto profily vyrábí. „Podkladní profil je přímo konstrukční součástí stavby. Dobře izoluje a přitom je dostatečně pevný, aby na něm bylo možné okno bez problémů usadit.“

Výborná neprůzvučnost

Zatímco stavební firmy ocení hlavně jednoduchou a rychlou montáž, pro obyvatele domu je kromě výborných izolačních vlastností důležitá také dokonalá zvuková izolace oken Progress. Ta je dána jednak samotnou konstrukcí profilu a hlavně také použitím kompozitního materiálu RAU-FIPRO, z něhož jsou profily oken vyrobeny. V případě použití trojskel lze dosáhnout hodnoty akustického útlumu Rw = 47 dB, což běžně dosud nebylo u plastových oken možné.

Okna lze tedy aplikovat i u staveb, kde je potřeba dobré tlumení hluku, při zachování velmi dobrých tepelně izolačních parametrů, jako jsou například domy stojící na rušných ulicích. Vysoký útlum hluku spolu s výbornými tepelně izolačními vlastnostmi citelně zvyšuje obývací komfort domu.

Moderní design vysoká bezpečnost




Kromě technických parametrů klade současná architektura moderních nízkoenergetických a pasivních staveb na okna také vysoké estetické požadavky. Okna Progress je bez problémů splňují. Díky menší konstrukční výšce profilů jsou rámy mnohem subtilnější a umožňují lepší tepelné a světelné zisky. Zájemci mohou vybírat ze široké nabídky více než 40 barevných odstínů a imitací dřeva. Okna je možné doplnit také hliníkovými kryty v celé řadě odstínů podle vzorníku RAL. Pryč jsou doby levných plastových bílých oken, od jejichž parapetů se šířil chlad a silné rámy místnost zbytečně zatemňovaly.

Konstrukční hloubka oken 86 mm spolu s tuhostí materiálu RAU-FIPRO a Compacfoamu zajišťuje také bezpečné a pevné uchycení a vysokou odolnost proti násilnému vniknutí do objektu.

Compacfoam – extrémně pevná tepelná izolace

Podkladový parapetní profil ULTRAFOAM 08 je vyroben z materiálu Compacfoam, který nabízí jedinečnou kombinaci nízkého prostupu tepla a vysoké pevnosti. Z hlediska chemického složení jde o polystyren, s ním má ale Compacfoam společnou jen výbornou schopnost tepelné izolace. Vzhledově i mechanickými vlastnostmi se jedná o velmi rozdílný materiál. Je mnohem pevnější a umožňuje bez problémů kotvit další konstrukce a stavební prvky, aniž by došlo k narušení tepelně izolační vrstvy stěny a vzniku tepelného mostu.

Compacfoam se používá také pro kotvení různých dalších prvků – konzol, svítidel apod. – přímo do fasády zateplené systémem ETICS. Kombinace okna Progress a parapetního pokladového profilu z materiálu Compacfoam představuje unikátní a na českém trhu jedinečné řešení s mnoha pozitivními vlastnostmi jak pro stavební firmy, tak pro obyvatele domů a bytů.

Výhody oken Progress s parapetním profilem ULTRAFOAM 08:

  • Okno pro nízkoenergetické a pasivní stavby s vyřešenou izolací problematického místa na parapetu
  • Výborné tepelně izolační vlastnosti
  • Vysoká hodnota akustického útlumu
  • Nízká skladebná výška profilu – okny projde do interiéru více světla a tepla
  • Součinitel prostupu tepla Uw = 0,62 W/K.m2 Vysoká bezpečnost
  • Široká škála barev

Kontakty

DAFE-PLAST Jihlava, s.r.o.
Resslova 1046
588 13 Polná
Tel: +420 567 570 711
E-mail: sekretariat@dafe.cz
Web: www.dafe.cz


PROPASIV s.r.o.
logo PROPASIV s.r.o.

Vyvíjíme a prodáváme špičkové stavební prvky pro přerušení tepelných mostů. Zabýváme se speciálními izolacemi v technicky náročných stavebních situacích (izolování v tenkých vrstvách). Poskytujeme kompletní servis, poradenství a zpracování technické ...