Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak a čím zasklít střešní okna a jak uspořit energii

Podkroví domu je třeba dokonale ochránit proti slunečnímu žáru v létě, proti chladu v zimě, a po celý rok proti dešti a nepohodě. Výběr vhodných skel, která přesně odpovídají našim požadavkům, je proto mimořádně důležitý.

Tepelně-izolační vlastnosti okenních skel se řídí tím, zda má budova vyhovět běžným normám pro energetickou úspornost, nebo je překročit a dosáhnout nízkoenergetického nebo dokonce pasivního standardu. Hodně také záleží na tom, jak je střecha situovaná vůči světovým stranám. Můžeme totiž klást důraz na to, aby teplo neunikalo z budovy ven, nebo využívat v zimních měsících pasivních solárních zisků a nechat si teplem slunečních paprsků prohřívat interiér.

A na čem tepelně-izolační vlastnosti okenního zasklení závisí? Na celkové skladbě okenního zasklení, tzn. jestli se jedná o dvojsklo či trojsklo, na tloušťce a provedení jednotlivých skel, na použitém plynu v meziskelním prostoru. Nejsledovanější hodnotou je dnes tepelná prostupnost skla a celého okna, vyjádřená koeficienty U. Čím jsou tyto hodnoty nižší, tím menší budou i tepelné ztráty.

Uveďme si několik zajímavých tipů z nabídky zasklení střešních oken společnosti VELUX. Vysoké úspory energie zajistí zasklení s označením 65, jedná se o nízkoenergetické izolační trojsklo s vynikajícími tepelně-technickými parametry. Součinitel prostupu tepla střešního okna se zasklením 65 (Uokna) je 1,0 W/(m².K). Proti hluku a přehřívání výrobce doporučuje zasklení s označením 60, energeticky úsporné izolační dvojsklo se zvýšenou odolností vůči mechanickému poškození, s lepšími zvukově-izolačními vlastnostmi a se samočistící úpravou, jehož koeficient Uokna je 1,3 W/(m².K). A konečně novinka letošního roku - pasivní zasklení 62_65. Pasivní zasklení splňuje náročné podmínky pro energeticky úsporné stavby. Vyznačuje se velmi nízkým součinitelem prostupu tepla - součinitel Uokna se rovná hodnotě 0,77 W/(m².K) - a je tedy určeno hlavně do energeticky efektivních domů. Pasivní zasklení 62_65 díky výborným tepelně-izolačním vlastnostem brání v zimě zbytečnému úniku tepla ven a v létě chrání interiér proti nadměrnému přehřívání (při zavřeném okně). Speciální fólie na vnějším skle zabraňuje pronikání UV záření, které by mohlo negativně působit na zdraví, ale i na stárnutí materiálů. Zasklení má výborné akustické vlastnosti - tlumí hluk zvenčí a dobře také odolává zatížení sněhem či výkyvům teplot.

Tepelně-izolační vlastnosti oken posílíme i využitím zvláštních prvků při instalaci: vynikající tip je zateplovací sada BDX. Na střešní okna VELUX namontovaná se zateplovací sadou BDX je navíc poskytována desetiletá záruka. Izolační vlastnosti dále zlepší i předokenní rolety VELUX, které během léta dokáží zachytit většinu tepla ze slunečního záření dopadajícího na střechu a v zimě izolují před chladem a brání zbytečným tepelným únikům z interiéru. Předokenní rolety navíc tlumí venkovní hluk z deště a krupobití.

Díky těmto výrobkům můžeme mít v domě velké prosklené plochy, které výborně tepelně izolují a navíc využívají pasivních solárních zisků k prohřátí interiérů. Chceme-li využít tepla ze slunečních paprsků, je nutné sledovat u střešního okna součinitel prostupu tepelného slunečního záření g, který udává množství sluneční tepelné energie procházející přes zasklení. Čím je hodnota vyšší, tím více tepla projde přes okenní tabuli.

Uspořit a zamezit tepelným ztrátám můžeme i u starších střešních oken, a to výměnou původního zasklení za nová izolační skla s lepšími technickými parametry, nebo výměnou celého střešního okna za nová střešní okna VELUX, a získat tak další výhody, které přináší okna nové generace. Navíc od května do října VELUX poskytuje na výměnu oken 10% slevu v akční nabídce. Náklady si lze nezávazně propočítat pomocí aplikace na webových stránkách společnosti VELUX, kde jsou uvedeny i kontakty na certifikované montážní firmy.

Více informací o výrobcích VELUX či o slevové akci na výměnu střešních oken lze najít na www.velux.cz. Navštívit můžete také firemní vzorkovnu VELUX v Brně.

Na střešní okna VELUX s nízkoenergetickým trojsklem 65 lze žádat dotaci v programu Zelená úsporám.

 
 
Reklama