Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výběr a montáž oken – alfa a omega rekonstrukce bydlení

Když rekonstruujete své bydlení, musíte věnovat pozornost zvláště těm aspektům přestavby, které budou mít dlouhodobý až trvalý charakter. Je jistě řada věcí, které můžete průběhem doby změnit, pokud se vám přestanou líbit nebo pokud nebudete spokojeni s jejich funkčností. Jsou ale také komponenty, které tak snadno měnit nelze, a proto byste jejich výběru měli věnovat velkou pozornost a důkladně zvažovat veškeré faktory, než se pustíte do nákupu. Jedním z takových komponentů jsou bezpochyby okenní výplně.


Okna… funkční a designový prvek, který má velký vliv na to, jak žijeme, na celkovou pohodu v domě, ale třeba i na to, jaké platíme náklady za vytápění domu. Pokud se tedy pouštíte do rekonstrukce vašeho bydlení, měl by být správný výběr oken alfou a omegou vaší rekonstrukce. Když si okna správně vyberete a necháte si je také odborně namontovat, máte jistotu, že vám vydrží po desítky let, možná i celý život. Na první pohled to může znít jednoduše: správně si vybrat a správně namontovat… Ale až tak jednoduché to být nemusí.

Jaká okna zvolit?

První otázka, kterou si nezbytně musíte položit, je, jaká okna vlastně chcete, respektive, jaký preferujete materiál. Má jít o levnější okna plastová nebo o okna z přírodního materiálu, tzn. dřeva, anebo o hliníková, která jsou nákladnější, ale zase vynikají vysokou odolností ruku v ruce s životností? Půjde o okna barevná, která ladí s fasádou nebo dokonce o dvoubarevná, která lze sladit také s interiérem domu či bytu? Nakonec je tu samozřejmě ještě otázka zabezpečení oken. „Výběr optimálních oken pro vaše bydlení je komplikovaná otázka, u níž je třeba zvažovat řadu různých aspektů. Pokud si nevíte rady, je vždy lépe vyhledat odborníka, který vám poradí, než zvolit špatné řešení, které může celou rekonstrukci pořádně prodražit,“ vysvětluje Miroslav Bukáček, obchodní ředitel společnosti PKS okna, která se specializuje na výrobu kvalitních českých oken a dveří.

Jak připravit okenní otvory?

Příprava okenních otvorů je další důležitý krok při výměně oken. Kromě toho jde také o moment, který určuje, jak rychlá, plynulá a snadná bude následná montáž. Obecně se dá říci, že čím kvalitněji připravený stavební otvor, tím komfortnější a rychlejší montáž. Otvory by proto měly mít odpovídající velikost, dodržovat pravé úhly, jejich povrch musí být rovný, atd. Jednoduše řečeno, i stavební otvory musí mít určitě parametry a dodržet příslušné předpisy či normy. „Pokud nejste manuálně zruční, nejste ze stavebního oboru a nemáte patřičné znalosti, tak doporučuji, abyste nechali přípravu stavebního otvoru a samostatnou montáž oken na výrobci oken, který vám okna obvykle rád namontuje. U zkušeného výrobce máte totiž jistotu, že dodrží nejen technologické postupy, ale např. i předepsané vzdálenosti kotvících bodů, což je pro kvalitní montáž a následnou funkci oken nebytné.“ vysvětluje dále Bukáček.




Osazení a ukotvení oken

Právě v této části rekonstrukce je potenciálně možné napáchat nejvíce škod neodborným zásahem. Proto, jak jsme říkali již v úvodu, by bylo vždy lepší, nechat montáž na profesionálech, kteří mají zkušenosti a poskytují potřebné záruky. Kromě toho dají pozor na správné ukotvení, které je nezbytné vzhledem ke hmotnosti oken a postarají se i o vhodné utěsnění připojovací spáry. „Okna musejí po dobu své životnosti čelit nepříznivým povětrnostním podmínkám, například silnému větru, který vytváří na okenní výplně tlak. Proto je třeba, aby byla okna dobře řádně ukotvena a vhodně provedena připojovací spára mezi rámem okna a zdivem. Pouze dobře ukotvené a namontované okno může po celou dobu životnosti spolehlivě sloužit,“ pokračuje Miroslav Bukáček.

Finální fáze, dokončení

„Jakmile jsou okna osazena a vhodně utěsněna připojovací spára, je nejhorší část výměny prakticky za námi. Zbývá provést osazení vnějších a vnitřních parapetů a provést zednické zapravení oken. I v tomto je vhodné se spolehnout na prověřeného dodavatele anebo si vybrat takového výrobce oken, který Vám nabídne zednické zapravení v rámci celé zakázky tzv. „na klíč“. Kromě profesionálního provedení také obvykle získáte záruku na celé dílo a v případě potíží poté nemusíte řešit, který z dodavatelů je odpovědný.“ Jsou-li dokončovací zednické práce hotovy, zbývá již jen odlepit krycí nebo ochranné fólie a okna finálně seřídit, aby byla připravena k užívání.

pro více informací navštivte stánky www.pksokna.cz





 
 
Reklama