Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Při výběru oken už nejde jen o funkčnost. Stále větší roli hraje design!

Okna už dávno nejsou jen pouhou výplní stavebních otvorů, která plní řadu technických funkcí. Na jejich vzhledu stále více záleží, protože utvářejí celkový vzhled našeho domu či bytu. Stejně, jako se neustále zvyšují požadavky na design ostatních komponentů, které nás obklopují, rostou také požadavky na stylový vzhled okenních rámů a výplní, které jsou k dostání v řadě nejrůznějších provedení.




Mnoho z vás si jistě bude pamatovat, že před pár desítkami let byl výběr vhodných oken ještě relativně jednoduchou záležitostí. Nabídka na trhu nebyla široká, a tak výběru nových oken dominoval především požadavek na jejich funkčnost. Ty doby jsou už ale dávno pryč, protože aktuální nabídka na trhu stavebních výplní je nepřeberně široká – ať už jde o použité materiály nebo i barevná provedení.

V roce 1909 říkával americký výrobce automobilů Henry Ford, že jeho zákazník si může vybrat jakoukoli barvu vozu, pouze za předpokladu, že to bude barva černá. Něco podobného po dlouhou dobu platilo u plastových oken. Ta zase bývala téměř výhradně bílá. To už je ale minulost. Dnes díky technice kašírování oken barevnou fólií mají zákazníci na výběr takřka z nepřeberné řady odstínů, tudíž je téměř nemožné, nenajít si právě barvu, která bude dokonale ladit s vaším architektonickým záměrem. Kromě toho nabízíme také možnost, zkombinovat na jedné sestavě dvě různé barvy. Můžete tak mít jinou barvu oken v interiéru a jiné barevné provedení zvenčí budovy,“ vysvětluje obchodní ředitel společnosti PKS okna - Miroslav Bukáček.




Každý uživatel jistě ocení, že barevné fólie, které dotvářejí stylový vzhled okna, se vyznačují dlouhodobou barevnou stálostí, takže se z jejich odstínu budete moci radovat opravdu dlouho a bez obav z vyblednutí. Mezi další benefity pak jednoznačně patří snadná péče o ně a výjimečná odolnost vůči teplotním výkyvům i vůči slunečnímu UV záření.

Protože pořízení nových oken je dlouhodobou a poměrně zásadní investicí, je vždy třeba dbát na jejich odbornou montáž. Při neodborném zasazení oken se totiž může snadno stát, že se povrch oken poničí a totéž hrozí i při nešetrném umývání. „Pokud se po čase používání přece jen stane, že vaše okna utrpí nějaký ten šrám, jde ho ve většině běžných případů snadno zamaskovat pomocí takzvaného korekčního fixu ve vhodném barevném odstínu. Ten si s menšími odřeninami na oknech poradí tak, že nebudou na první pohled prakticky vůbec patrné,“ říká dále Miroslav Bukáček ze společnosti PKS okna.

Kromě plastových oken je možné zvolit v potřebných barevných odstínech také okna dřevěná. Ta se skvěle hodí zvláště při rekonstrukci starších objektů, kdy podtrhují jejich přirozenou krásu a pomáhají citlivě zachovat původní autentický ráz. Pokud ale z nějakého důvodu preferujete i na starších objektech plastová okna, mají odborníci z PKS Okna řešení i pro vás. „Plastová okna se vyrábějí nejen v mnoha barevných provedeních, ale také v různých dekorech. Není proto problém nechat si vyrobit třeba plastová okna s jemnou kresbou dřeva, která bude věrně vizuálně kopírovat oblíbený přírodní materiál,“ uzavírá Miroslav Bukáček ze společnosti PKS okna.




Kromě toho mohou být vhodnou alternativou rovněž okna vyrobená z hliníku, který nabízí také zajímavá barevná provedení, která jistě nadchnou i toho nejnáročnějšího zákazníka. Zkrátka: ať už si vyberete dřevo, hliník nebo plast, nebudete nuceni slevit z vašich požadavků na dokonalý design a stylové barvy.

A malá rada závěrem: když kupujete nová okna, měli byste už mít rozmyšlený barevný odstín budoucí vnitřní výmalby i venkovní fasády. Pokud se barvy na fasádě a v interiéru liší, sáhněte po neutrálním odstínu, který bude působit harmonicky. Nejste-li si s výběrem vhodného barevného provedení jistí, obraťte se na zkušené profesionály z PKS okna. Ti vám rádi poradí a vy tak budete s výsledkem opravdu spokojení po dlouhá a dlouhá léta.

Pro více informací navštivte stánky: http://www.pksokna.cz/




 
 
Reklama