Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak vybrat ta správná okna

Pokud se pustíte do výběru nových dřevěných, hliníkových nebo plastových oken do vašeho obydlí, čeká vás rozhodování podle celé řady různých kritérií. Vše přitom musíte dobře zvážit, protože vyměněná okna mají sloužit několik desetiletí a jedná se také o cenově náročnou investici. Už proto je potřeba vybrat opravdu dobře a samozřejmě si v případě potřeby nechat poradit od odborníků.

Hlavní, na co musíte brát ohled, je typ a charakteru domu, pro který nová okna vybíráte. Obecně se dá říci, že nejuniverzálnější jsou okna plastová, která lze použít prakticky kamkoli. Těm, kteří mají rádi přírodní materiály anebo např. zvolili dřevostavbu, bych nicméně doporučil okna dřevěná, která budou lépe korespondovat s jejich vnímáním či s charakterem stavby. V novostavbách, zvláště těch, kde jsou velké prosklené plochy, budou zase ideální volbou hliníková okna, která kromě životnosti nesou punc luxusu a elegance,“ vysvětluje Miroslav Bukáček, obchodní ředitel společnosti PKS okna, která patří mezi 3 největší výrobce oken v České republice.

Plastová okna se díky atraktivnímu designu a dobré cenové dostupnosti hodí pro použití v rodinných a bytových domech, ale stejně tak je mohou využít i majitelé průmyslových objektů. Jejich devizou jsou kvalitní a odolné plastové profily, které spolu s pevnou ocelovou výztuhou a izolačním sklem zajišťují nejen statickou odolnost, ale i zvukovou a tepelnou izolaci. To činí z plastových oken ideální řešení pro každý dům či objekt, a to včetně pasivních či nízkoenergetických domů. „Pokud se rozhodnete pro výběr plastových oken, určitě zvažte jejich barevné provedení. V současné době existuje velké množství barevných fólií včetně fólií věrně imitující dřevodekory, nebo různé odstíny dnes moderních šedých barev. Již dávno neplatí, že plastová okna bývají pouze bílá. Plastová okna tak můžete barevně přizpůsobit fasádě či podbití střechy,“ vysvětluje dále Bukáček. Jako další klíčový benefit plastových oken uveďme to, že mají dlouhou životnost a jsou odolná proti vodě i proti UV záření. Zároveň i jejich údržba je o trochu jednodušší v porovnání s jinými okny.

Dřevěná okna, někdy také označovaná jako eurookna budou jasnou první volbou pro vyznavače přírodních materiálů, kteří upřednostňují autenticitu a vizuální soulad, a přitom si zakládají na úsporném stylu bydlení. Izolační skla zajistí vynikající zvukové i tepelněizolační parametry, takže i s využitím moderních dřevěných oken je možné šetřit náklady jak za vytápění, tak i chlazení. „Naše eurookna jsou opatřena ekologickým impregnačním a vrchním nátěrem, který prodlužuje jejich životnost. Na životnost povrchové úpravy eurooken má také velký vliv jejich pravidelná údržba, především aplikace tzv. udržovacích prostředků. Zakoupením eurooken získáte okna z přírodního materiálu s nezaměnitelnou kresbou dřeva.“ pokračuje Bukáček.

Hliníková okna jsou třetím typem oken, které můžete při rekonstrukci využít. Představují sice investičně nejnákladnější variantu, což je ale bohatě vykompenzováno vynikajícími funkčními, a především designovými vlastnostmi. Jsou totiž téměř bezúdržbová a mají vysokou odolnost vůči jakýmkoliv klimatickým podmínkám. A i když někdy mohou působit na první pohled lehce a elegantně, jsou pevná a staticky odolná. Manipulace s nimi je velmi pohodlná a nabízejí široké množství použití i tam, kde by předchozí dva typy oken nebylo možné použít. Jsou ideální pro velké prosklené plochy. „Podle přání zákazníka můžeme hliníková okna opatřit v podstatě jakýmkoliv provedením dle stupnice barev RAL nebo třeba i povrchovou úpravou imitující dřevo, aby co nejlépe odpovídala exteriéru domu. Hliníková okna nabízí tvarovou i barevnou stálost a téměř neomezenou životnost,“ uzavírá Miroslav Bukáček.

Pro více informací navštivte stánky: www.pksokna.cz

 
 
Reklama