Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Proč vybrat posuvné dveře?

Hlavními důvody pro posuvné dveře jsou: úspora místa, vytříbený design a pohodlná manipulace. Toto provedení je oblíbené u mnoha architektů a téměř každý nový projekt s nimi počítá.

Proč vybrat posuvné dveře?

Využití najdou kromě oddělení místností i v situacích, kdy je nutno větší prostor rozdělit do více funkčních či soukromých zón. Chceme-li pak vychutnat prostor jako celek, jednoduše dveře zasuneme do zdi a náš pohled nic neruší. Toto řešení se využívá mezi kuchyní spojenou s obývací místností nebo mezi ložnicí a koupelnou. Další plusové body získávají v úspoře místa, v úzkých místnostech, nebo na chodbách s více otvory, kde otočné dveře nelze použít.

Jejich předností je i snadné užívání – jedná se o řešení bezprahové, bez nutnosti stiskání kliky, povětšinou s dodatečným tichým dorazem, který pohyb potřebný k dovření dveří dokončí za Vás. Obecně je dodatečné osazení posuvných dveří snazší, nežli u jiných typů a v případě použití zavěšení v garnýži je lze osadit pouze do začištěného stavebního otvoru – bez zárubně. V neposlední řadě představují čisté designové řešení, které dá naplno vyniknout dveřnímu dekoru a jeho symbióze s kováním.

Dveře posuvné po zdi nebo do pouzdra?

Klasické dělení je na dvě varianty – dveře posuvné podél zdi (zpravidla zavěšené v garnýži s kolejnicí) nebo dveře posuvné do „zdi“ ve které je umístěno stavební pouzdro.

Každé z těchto provedení má své nesporné výhody i nevýhody. Dveře posuvné po zdi bývají zavěšené na kolejnici, která je krytá garnýží z materiálu, jaký si zákazník zvolí. Může mít stejný dekor jako dveře a zárubeň, ale existují i varianty kovové, např. novinkové provedení garnýže CAG do kompletu k zárubni FABI M, která je hliníková. Kovové garnýže jsou subtilnější a oblíbené u zákazníků, kteří cílí na designové minimalistické provedení. Posuv po zdi je možno realizovat ve všech prostorech, které mají dostatek místa na odjíždění křídla při otevření a mají rovné zdi. Výrobce Vám dodá i atypické dveře, např. se zkosením pro případ jejich umístění do podkroví.


CAG s.r.o.
logo CAG s.r.o.

CAG - přední český výrobce dveří. Společnost vyrábí protipožární a bezpečnostní dveře a zárubně, protipožární prosklené stěny a celou škálu dalších dveří a skříní pro vybavení kancelářských a průmyslových budov a domácností.

 
 
Reklama