Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vyberte si do interiéru materiály, které neškodí vašemu zdraví

Zdraví a bezpečí domova je silné téma a je skvělé, že o něm lidé začínají hovořit. Současná generace a zejména děti totiž podle výzkumů tráví mnohem více času zavřené mezi čtyřmi zdmi nežli jejich předchůdci a vliv vybavení domu či bytu na zdraví se tedy zvyšuje.


Při zařizování bydlení nejen pro mladé rodiny je vždy důležité myslet nejen na design, ale také na funkčnost, kvalitu a použité materiály. A to především u těch věcí, které nelze jen tak vyměnit. Mluvíme teď především o interiérových dveřích a zárubních, kuchyních nebo nábytku na míru.

Většina lidí vnímá dveře jako samozřejmou součást bydlení, která má svou funkci především v oddělení jednotlivých místností. Málokdo ale přemýšlí nad tím, že jde vlastně o zásadní prvek interiérů, který může ovlivnit prostředí každého domova.

Každé dveře mají i se zárubní plochu asi 5 m2. V průměrně velkém bytě nebo v domě je dveří samozřejmě větší počet, a pokud to sečteme, jde o vcelku velkou plochu, která už má vliv na vnitřní klima interiéru,“ uvádí Tereza Pomahačová, MSC. ze společnosti CAG, českého výrobce dveří s dvacetiletou tradicí, a dodává: „Je proto důležité, aby veškeré použité materiály byly maximálně kvalitní a dobře zpracované. I proto si pro naši výrobu vybíráme výhradně prověřené dodavatele materiálů a komponent z ČR nebo zemí EU a dveře a zárubně vyrábíme sami v kontrolovaném výrobním procesu.


Důležitým prvkem při výběru zdravých dveří jsou parametry, které nejsou na první pohled vidět, ale je vhodné se na ně zaměřit. Jedním z nich je obsah formaldehydu a v CAG vyrábí dveře, které mají až pětinásobně nižší obsah této chemické látky, než povoluje evropská norma. Je to díky tomu, že dveřní rámy vyrábí z masivního dřeva, lepidla splňují přísné normy nejen svým složením, ale také nanášeným množstvím a deskový materiál je od dodavatelů, vyrábějících technologií odpovídající nízké emisní třídě.

U lakovaných dveří doporučujeme zejména do dětských pokojů použití vodou ředitelných barev. V CAG používají barvy od českého výrobce s certifikací, splňující nejpřísnější hygienické normy i pro dětské hračky, které mohou bez zdravotního rizika přijít i do přímého kontaktu se sliznicemi dítěte.

Pokud chcete mít v interiéru prosklené plochy nebo potřebujete do tmavé chodby dostat více světla, ale bojíte se, že třeba při dětské hře dojde k jejich rozbití, nezoufejte. Není nic jednoduššího, než použít do výplně dveří bezpečnostní sklo a to podle potřeby buď kalené, nebo lepené. Kalené je vhodné pro dveře se sklem v rámu, a protože při jeho případném rozbití vzniknou jen malé střípky bez ostrých hran, nikdo se o něj nepořeže.

Lepené sklo je prakticky nerozbitné, neboť je složeno ze dvou skleněných desek, mezi nimiž je bezpečnostní fólie, která při nárazu sklo „podrží“, takže vůbec nedojde k jeho vysypání. Takové sklo je použito např. ve dveřích TRIUMF, kde má i tu výhodu, že při případném poškození udrží boční frýz na svém místě, aniž by při pádu spadl a způsobil zranění.

Se zdravím souvisí i volba vhodné výplně dveří, která zajistí dostatečnou zvukovou neprůzvučnost dveřního kompletu. Platí zde zásada, že vyšší hlukový útlum oproti klasické voštinové výplni mají dveře osazené plnou DTD, v případě požadavku na opravdu vysoký hlukový útlum je nutné ještě přidat práh nebo padací lištu. Klidný a komfortní spánek bez rušivých vlivů umožňuje lidskému tělu dokonale zregenerovat a proto tuto úpravu doporučujeme zejména do ložnic či dětských pokojů.

Dveře Triumf I s kaleným sklem
Dveře Triumf I s kaleným sklem
Dveře Primum P – lakované hladké vodou ředitelnou barvou
Dveře Primum P – lakované hladké vodou ředitelnou barvou
Protipožární dveře CAG ve zkušebně
Protipožární dveře CAG ve zkušebně

V případě, že máte rodinný dům rozdělený do několika zón, které mají být odděleny požárním uzávěrem (např. předěl mezi garáží a vstupem do domu), důrazně doporučujeme vybrat takového výrobce a montážní firmu, která má platnou certifikaci na výrobu dveří a zárubní s požární odolností a jejich výrobky jsou prověřeny také nezávislou autoritou (např. ČOI). Dle našich zkušeností by měla být deklarovaná požární odolnost výrobku 30 minut, což poskytne dostatečně dlouhou dobu na přivolání pomoci, příp. zlikvidování požáru.

Zdraví však není jen o materiálech, ale také o technologii a inovacích. V CAG se proto stále snaží posouvat dál a hledat řešení, které jejich zákazníci ocení. Jednou z novinek, která je na českém trhu unikátní, je jejich provětrávaná zárubeň. Jde o technické řešení chráněné průmyslovým vzorem, které nabízí průchod vzduchu horním ostěním, aniž by bylo na první pohled vidět, snižovalo hlukový útlum nebo propouštělo světlo jako klasické větrací mřížky. Toto řešení je vhodné nejen pro pasivní domy kvůli vyrovnání tlaku v místnostech, ale také do místností, kde je potřeba zajistit volný průchod vzduchu a dodatečné větrání.

Až budete vybírat dveře a zárubně nebo nový nábytek na míru, určitě by vám neměla uniknout nabídka CAG. Více o nich i jejich výrobcích najdete na dverecag.cz.


CAG s.r.o.
logo CAG s.r.o.

CAG - přední český výrobce dveří. Společnost vyrábí protipožární a bezpečnostní dveře a zárubně, protipožární prosklené stěny a celou škálu dalších dveří a skříní pro vybavení kancelářských a průmyslových budov a domácností.