Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak vybírat podtlakové odvodnění střechy

Při malém dešti je princip fungování podtlakového systému odvodnění střech prakticky stejný jako u gravitačního odvodnění. Při větší intenzitě deště voda ve svislém svodu padá rychle dolů jako píst a vytváří v potrubí podtlak. V protikladu ke klasickému gravitačnímu systému nabízí podtlakové odvodnění nejen ekonomické, ale také stavebně-technické přednosti.

Princip fungování podtlakového systému

Systém podtlakového odvodnění střech, který se skládá ze speciálně konstruovaných vpustí, trubního systému z PE-HD a z ocelového závěsného systému zajišťujícího přenesení statického i dynamického zatížení do konstrukce stavby, je v Evropě znám již více než 40 let. Při malém dešti je princip fungování podtlakového systému odvodnění střech prakticky stejný jako u gravitačního odvodnění. Při větší intenzitě deště se potrubí s malým průměrem rychle naplní dešťovou vodou a tím vzniká síť potrubí s plným naplněním. Voda ve svislém svodu padá rychle dolů jako píst a vytváří v potrubí podtlak. Potřebná energie k vytvoření podtlaku se tedy získává díky rozdílu výšek osazení střešních vtoků na ploše střechy a úrovní odtoku do gravitační kanalizace, retenčních nádrží nebo šachet s volnou hladinou vody. Speciálně navržená konstrukce střešního vtoku s protivzduchovou přepážkou zabraňuje přístupu vzduchu a zajišťuje rovnoměrné proudění vody v potrubí.

Podtlakové zóny v systému


U prvního střešního vtoku je podtlak nulový. Čím blíže jsou vtoky ke svislému svodu, tím se podtlak zvyšuje.

 

Proč zvolit podtlakový systém

V protikladu ke klasickému gravitačnímu systému nabízí podtlakové odvodnění nejen ekonomické, ale také stavebně technické přednosti:

  • menší průměry trubek při využití plného naplnění
  • malý počet svislých dešťových svodů a tím uvolnění dispozice
  • vodorovnou montáž trubek pod střešní konstrukcí a bezpečné upevnění rozvodu
  • méně střešních vtoků vedle ekonomických výhod také znamená méně prostupů střešní konstrukcí a eliminaci možných netěsností
  • úsporu velké části podzemní kanalizace a s tím spojených nákladných zemních prací
  • optimální samočištění trubního systému díky velké rychlosti průtoku vody
  • absolutní těsnost svařovaných spojů.

Návrh podtlakového odvodnění a příprava projektu

Zásady návrhu střešních vtoků

Velmi důležitý je výběr vhodného typu vtoku podle konstrukce střechy a hydroizolace. Dalším důležitým krokem je volba správného počtu vtoků. Ten vychází z odvodňované plochy střechy, návrhové intenzity dešťových srážek 0,03 l/s.m2 a z optimální kapacity vtoku. Maximální vzdálenost vtoků mezi sebou nesmí překročit 20 m. Maximální vzdálenost ke kraji střechy je 10 m a minimální vzdálenost od atiky je 0,5 m a optimálně 0,8–1,0 m.

Proces plánování a návrhu

V rámci návrhu celého systému je velmi důležitá dobrá spolupráce a komunikace dodavatele systému s projektantem. Je třeba komunikovat veškeré změny, ke kterým v projektu dochází a případně návrh podle nich upravit. V projektu bývají uváděny informace týkající se plochy odvodňované střechy, délky a profilů potrubí, výšky tras – osy ležatého rozvodu pod střešní konstrukcí, množství vody na jednotlivé dešťové svody – pro návaznost podzemní kanalizace a také technická zpráva, která obsahuje popis systému a jeho údržby.

Úloha projektanta v návrhu podtlakového odvodnění spočívá především ve volbě způsobu odvodnění střechy (rozhoduje tedy mezi gravitačním a podtlakovým odvodněním), oslovení dodavatele podtlakového systému a předání podkladů zpracovateli podtlakového odvodnění. Samozřejmě pak na návrhu s dodavatelem spolupracuje a koordinuje také umístění tras a střešních vtoků s ohledem na další profese. Dalším úkolem projektanta je pak návrh zavěšení odvodňovacího systému do konstrukce střechy.


Pro návrh podtlakového odvodnění většinou dodavatel od projektanta požaduje půdorys střechy s rozměry a sklony střešních ploch, příčný a podélný řez objektem, informace o skladbě střešní konstrukce a situační plán objektu s vyznačením možnosti napojení střešních svodů. Potom již začíná práce dodavatele – volba tvaru rozvodu (větví) podtlakového odvodnění a vhodných střešních vtoků. Celý proces pokračuje návrhem tras jednotlivých větví rozvodu a jejich potvrzením, optimalizací tras a hydraulickým odladěním systému pomocí výpočtového softwaru. Výstupem jsou pak izometrie jednotlivých větví rozvodu, podrobný výpis materiálu, technická zpráva a cenová nabídka. To vše je úlohou dodavatele systému. Návrh podtlakového odvodnění včetně grafických výstupů se provádí pomocí speciálních softwarových produktů. K hydraulickému výpočtu se používá Bernouliho rovnice stálého toku nestlačitelné kapaliny s konstantní hustotou.

Pokud tedy hovoříme o zodpovědnosti za návrh, projektant zodpovídá za skladbu a rozdělení střešních ploch, dispoziční a výškové umístění tras rozvodu, vhodné umístění dešťového svodu a jeho návaznost na kanalizaci, retenci nebo vsakování a také za koordinaci s ostatními profesemi. Zpracovatel pak zodpovídá za funkčnost systému, hydraulický výpočet, návrh dimenzí jednotlivých úseků trubního rozvodu, zaškolení realizační firmy pro daný systém, zapůjčení svářecích přístrojů pro elektro spojky a pro svařování na tupo a také za kontrolu provedení během realizace. A za co zodpovídá montážní firma? Především za provedení montáže podle předané projektové dokumentace, dodržení technologie montáže a nastane-li nezbytná změna nebo kolize tras, musí montážní firma neprodleně informovat zpracovatele návrhu podtlakového odvodnění, který ve spolupráci s projektantem navrhne řešení a potvrdí ho výpočtem. Proto je pro montáž podtlakového odvodnění nezbytná odpovídající způsobilost montážní firmy a případné zaškolení na montáž daného systému.

Podtlakový systém Akasison

Kompletní a ucelený systém trubek a tvarovek s průměry od d 40 mm až do d 315 mm splňuje nejvyšší požadavky na moderní sanitární instalace v obytných budovách, hotelech, školách, nemocnicích i objektech občanské vybavenosti.

Střešní vtoky

Sortiment střešních vtoků podtlakového systému Akasison nabízí řešení pro každý typ nebo konstrukci střechy, střešní vtoky mohou být vybaveny vyhřívacím elementem a dodávají se jak v provedení bez parozábrany, tak s ní. Hltnost vtoků se pohybuje od 1 do 17,7 l/s a součástí systému jsou také velkokapacitní vtoky, jejichž hltnost pak dosahuje 1–20 l/s a 1–40 l/s.





Trubní systém – trubky a tvarovky z PE-HD


Trubní systém PE-HD se vyznačuje zejména dlouhou životností, vysokou odolností proti mechanickému opotřebení, odolností proti UV záření a chemikáliím. Umožňuje použití v rozmezí teplot −40 °C až +95 °C, je vhodný i pro venkovní použití a díky fyziologické nezávadnosti je také šetrný k životnímu prostředí.

Pro spojování se využívá především techniky svařování na tupo nebo pomocí elektrotvarovek, které zaručují při dodržení technologického postupu vysokou spolehlivost a těsnost.

Lze však využívat také spoje hrdlové, závitové nebo přírubové.

Upevňovací systém






Síly, k nimž u těchto systémů dochází, kladou vysoké požadavky na upevňovací materiál. Speciálně vyvinutý systém pro montáž volně vedených horizontálních rozvodů zachycuje síly uvnitř systému.

Upevňovací systém je tvořen nosnými lištami, objímkami potrubí, spojkami a závěsy lišt. Vyvěšení nosného systému závitovými tyčemi a kotvami do konstrukce střechy je řešena statikem projektu stavební části.

Potrubí a upevňovací systém spolu vytvářejí spojenou jednotku a dilatační změny horizontálně uložených trubek se kompenzují uvnitř systému. Vznikající síly se pomocí pevných bodů přenášejí na ocelovou montážní lištu vedenou souběžně nad potrubím. Konstrukce střechy se tak dodatečně nenamáhá vznikajícími silami.

Montáž svislého potrubí je řešena vždy s využitím dlouhých dilatačních hrdel.

Vzdálenost pevných bodů je maximálně 5 metrů.

Montáž podtlakového systému si můžete prohlédnout také na videu.

Podle čeho tedy vybírat a proč zvolit podtlakový systém Akasison?

Všechny výše zmiňované informace vedou tedy k závěrům, co je důležité při výběru dodavatele podtlakového systému. V první řadě je důležitá kvalita a propracovanost produktů v rámci systému. Dalším důležitým faktorem je kvalita navrhovaného řešení. Ta již přímo souvisí s pečlivostí návrhu, přípravy výpočtu a výpisu materiálu apod. Dodavatel by měl dobře spolupracovat a hlavně komunikovat s projektantem i následně montážní společností, být připraven rychle zapracovávat změny a poskytovat precizní výstupy. Tato spolupráce je klíčová. Dalším hodnotícím kritériem při výběru dodavatele je jeho spolehlivost a nabídka ve službách týkající se vlastní dodávky materiálu a montáže.

Kromě nesporné kvality všech prvků systému včetně nejlepšího upevňovacího systému na trhu, který umožňuje výrazné zrychlení práce, je hlavním důvodem proč zvolit systém Akasison, náš servis a spolupráce na návrhu řešení a přípravě projektu. Samozřejmostí je intenzivní spolupráce s projektanty na přípravě projektu v CAD a pečlivý návrh podtlakového odvodnění – výpočty, izometrie, výkonnostní parametry, kompletní výpis materiálu a cenová nabídka a také poskytnutí kompletní technické dokumentace.

Kromě toho zajišťujeme včasné a spolehlivé dodávky materiálu přímo na stavbu, zaškolení montážní společnosti a zapůjčení svářecí techniky. Součástí našeho kompletního servisu je také technická pomoc a kontrola realizace přímo na stavbě.

Více informací k podtlakovému odvodnění Akasison.


Aliaxis Česká republika s.r.o.
logo Aliaxis Česká republika s.r.o.

Aliaxis Česká republika je dodavatel plastových materiálů pro přepravu médií a energií a také pro hospodaření s dešťovou vodou a odvodnění budov. Od 1. 3. 2022 došlo také k přejmenování společnosti Nicoll Česká republika s.r.o. a nyní již vystupuje na trhu ...