Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Měření - LichtAktiv Haus

Základní fakta

  • LichtAktiv Haus je německým příspěvkem k evropskému experimentu společnosti VELUX a jejích partnerů pod názvem VELUX Model Home 2020
  • Dům LichtAktiv Haus byl vytvořen konkrétně ve spolupráci s technickou univerzitou v Braunschweigu a Darmstadtu a Humboldtovou univerzitou v Berlíně. Dům je situován v hamburské čtvrti Wilhelmsburg
  • Dům prošel výraznou rekonstrukcí a modernizací a to především zevnitř. Podobných domů se po celém Německu nachází přes 13 milionů.
  • LichtAktiv Haus byl doplněn o přístavbu, která je vybudována po celé délce ukázkového domu, ale lze ji vynechat nebo změnit její velikost podle požadavků na energii z obnovitelných zdrojů, prostor a cenu.
  • Rodina Oldendorfových se do bezemisního LichtAktiv Hausu v roce 2012 přestěhovala ze svého bytu v Hamburku, aby jej na dva roky vyzkoušela.




Metodický přístup ke kvalitativnímu měření

Trojstranný model rozlišuje tři kategorie reakcí na postoje: kognitivní, afektivní a konativní; tyto reakce se mohou projevovat verbálně i nonverbálně a lze je měřit:

  • Afektivní složky reakce (cítění)
    Cítění, hodnocení, reakce vegetativní nervové soustavy
  • Kognitivní složky reakce (myšlení)
    Hodnocení, přesvědčení, názor, znalost, názor, úsudek
  • Konativní složky reakce (jednání)
    Tendence k chování, záměrné chování, vůle jednat

Reálné výpočty na základě měření

Energie
Spotřeba energie na vytápění v objektu LichtAktiv Haus v prvním testovacím období odpovídá předpokladům – a to i přesto, že průměrná vnitřní teplota 22–23°C je asi o dva stupně vyšší, než hodnoty použité k výpočtu (výpočet se provádí pro 21°C). Dům LichtAktiv Haus nedosáhl až do dubna přebytku elektřiny, přesto ale spotřeba elektřiny odpovídá předpovídaným hodnotám a zisky z fotovoltaické výroby jsou vyšší než vypočtené hodnoty. Důvodem je spotřeba elektřiny tepelného čerpadla, která je stále vyšší než vypočtená hodnota, protou čerpadla pro další období dojde k jeho optimalizaci. Rodina ohodnotila vytápění jako dokonale funkční.


Tepelná pohoda – kvantitativní ukazatel
Ve sledovaném období byla tepelná pohoda dobrá, k drobnému přehřívání došlo ale třikrát během jara. K přehřátí dochází, když je venkovní teplota nižší než 26°C, a pravděpodobnou příčinou je fakt, že řídicí systém je v „jarním režimu“, kdy maximalizuje solární zisky, a nikoli v „letním“ režimu, kdy je nastaven tak, aby minimalizoval přehřívání. V několika málo parných letních dnech došlo místy k přehřívání. Během léta byly naměřeny ale i relativně nízké vnitřní teploty, kdy teplota v některých případech klesla pod 21 °C. Příčinou mohlo být noční chlazení, kdy teplota v průběhu noci klesá, aby se omezilo přehřívání v následující den, což v některých případech vedlo k ranním teplotám mezi 20 a 21 °C.

Vnímání tepla – kvalitativní ukazatel
Tento ukazatel vyjadřuje vnímání teploty, průvanu a vlhkosti. Ve studiích byl zjištěn určitý rozdíl ve vnímání obou dospělých osob, celkově ale obyvatelé domu vnímali teplotu v místnostech po celý rok jako příjemnou.

Velká spokojenost a pohodlné bydlení
První průzkumy ukazují, že dům LichtAktiv Haus nabízí testovací rodině vysokou úroveň pohodlí a rodina je kromě několika drobných obtíží se svým životem v domě velmi spokojená (afektivní hledisko). Hlavním zdrojem kladného vnímání je velké množství denního světla. Automatické řízení vnitřního prostředí nebylo po dobu, kdy si rodina na tento systém zvykala, vždy vnímáno bezpodmínečně pozitivně. Technické řešení domu nicméně přispívá k vyššímu pohodlí bydlení, protože optimalizuje vnitřní prostředí a automatizuje pro obyvatele domu některé procesy.





 
 
Reklama