Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zateplení dokáže snížit náklady na vytápění až o 60 procent

Investice se běžně navrátí do 10 let, a praxe ukazuje, že při správném provedení je životnost samotného zateplení více než 50 let. Pro maximální úspory energií lze zateplení zkombinovat s dalšími opatřeními, mezi nejčastější patří fotovoltaika (FVE) či tepelné čerpadlo. Je ovšem naprosto klíčové, v jakém pořadí jsou jednotlivá opatření realizována.

Zateplení zvyšuje tepelnou ochranu budovy, a navíc má pozitivní dopad na zdraví obyvatel domu, jelikož snižuje možnost vzniku plísní. „Lidé, kteří bydlí v nezateplených domech o poznání více topí. Zateplením můžeme ve výsledku snížit náklady za vytápění až o 60 %, a to už je částka, která je v rodinném rozpočtu znát,“ uvádí Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR. Návratnost investice je teď navíc rekordní. „Zvážíme-li vysoké ceny energií s inflací na jedné straně a trvalé úspory, které zateplení domu podpořené až 50% dotací z programu NZÚ přinese na straně druhé, je investice do zateplení domu jednou z nejvýhodnějších forem zhodnocení úspor na trhu. Investice se totiž běžně navrátí do 10 let, často i dříve. To je 5× kratší doba, než je dosahovaná životnost opatření,“ dodává Zemene.

Jak postupovat při kombinaci více opatření?

V ideálním případě lze zateplení zkombinovat i s montáží FVE či pořízením tepelného čerpadla. Pro maximální úsporu energií je ovšem potřeba zvolit efektivní přístup a promyslet pořadí realizace jednotlivých úsporných opatření. „Pokud uvažujeme o instalaci FVE na střechu, měli bychom předtím zkontrolovat, zdali je dostatečně zateplená. Po samotné instalaci FVE už by totiž její zateplení mohlo být problematické. V případě tepelného čerpadla je na místě rovněž posoudit izolační parametry obálky budovy. Pokud např. instalujeme tepelné čerpadlo do nezateplené budovy rod. domu, tepelné ztráty objektu mohou dosahovat 20 až 30 kW. V případě, že je budova zateplená, jsou tepelné ztráty až 5× nižší a tomu odpovídá i výkon a cena samotného čerpadla. I proto je velmi důležité pořadí, ve kterém jednotlivá opatření provádíme. Nezapomínejme, že nejlevnější energie je ta, kterou nemusíme vůbec vyrábět,“ dodává Zemene.

Více informací


Sdružení EPS ČR
logo Sdružení EPS ČR

Sdružení EPS ČR je národní organizace založená s cílem koordinovat vývoj aplikací z pěnového polystyrenu (EPS), podílet se na tvorbě norem, kontrolovat kvalitu a bezpečnost výrobků, poskytovat konzultace a podílet se na úsporách energie.

 
 
Reklama