Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Minerální izolace - její výhody a na co si dát pozor!

Minerální izolace se dělí na izolaci kamennou a na izolaci skelnou. Kamenná má jako základní surovinu čedič, dolomit či diabas.

„Společnost URSA vyrábí minerální skelné izolace, které jsou z více než 90 % tvořeny z obnovitelných zdrojů (cca 75 % recyklované sklo a 20 % písek). Kromě tepelně-izolačních vlastností mají minerální izolace výborné zvukově-izolační schopnosti. Jsou difuzně otevřené, tj. propouští vodní páru a činí tak konstrukci z hlediska vlhkosti bezpečnější. A protože sklo ani kámen nehoří, jsou přirozeně nehořlavé, mají nejlepší třídu reakce na oheň A1,“ říká Tereza Vojancová, architektka ze společnosti URSA.

Pozor na časté chyby!

Aby minerální skelná izolace správně fungovala, musí se dodržet správný postup a vyvarovat se chybám. „Nejčastěji se setkáváme s chybami např. u šikmých střech, kdy zákazník podcení difuzní fólii. S tím, že ji buď dostatečně neutěsní, špatně provede, anebo ji vůbec nepoužije. V tomto případě hrozí, že se do izolace dostane větší množství dešťové vody či sníh. Další chybou je, pokud lidé realizují zateplení šikmé střechy a pak dělají mokré procesy v interiéru (anhydrid apod.), které jsou zdrojem velkého množství vlhkosti, často bez toho, aby pod tepelnou izolaci aplikovali parotěsnící vrstvu. Odpařující se vodní páry se nezastaví o parotěs, ale projdou až do izolace a zde, pokud jsou nižší venkovní teploty, zkondenzují,“ vysvětluje Vojancová. S malým množstvím vlhkosti si minerální izolace poradí díky tomu, že je difuzně otevřená, ale pokud se jedná o desítky litrů vody, je třeba izolaci vyměnit.

Jak se vyvarovat kunám?

„Často se nás ptáte, jak se bránit proti zabydlování kun. V praxi se setkáváme s tím, že kuny jsou ochotny bydlet ve všech materiálech. Ochranou tedy není volba izolantu, ale zabránit kuně přístup do vaší střechy. Tomu pomůžete využitím například systémovými větracími mřížkami apod.,“ uzavírá architektka.


Více informací


URSA CZ s.r.o.
logo URSA CZ s.r.o.

Společnost URSA CZ s.r.o. je jedním z předních dodavatelů tepelných, akustických a protipožárních minerálních izolací na českém trhu. Širokou škálou řešení v pozemním stavitelství URSA naplňuje strategii být v čele udržitelného rozvoje a ochrany životního ...

 
 
Reklama