Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Chcete mít pergolu u domu? Zjistěte, jak ji správně ukotvit

Toužíte po zahradní pergole, která by navazovala na fasádu domu a rozšířila tak váš obytný prostor? V tom případě musíte zvolit správné kotvení. Jak postavit a ukotvit pergolu k domu?

Nejdříve vyberte vhodný typ pergoly. Pergola postavená ke zdi domu může být samonosná, nebo kotvená k fasádě. Samostatně stojící pergola má sloupky i u fasády, tedy je kotvená pouze do země.

Díky tomu nemusíte řešit složité kotvení do fasády a pergolu můžete postavit kamkoliv i dodatečně. Tento typ pergoly se k domu pouze uchytí, aby pod pergolu nezatékalo a vlhkost nezničila fasádu. Na druhou stranu tyto sloupky u zdi mohou překážet nebo narušovat design domu. Tyto obavy lze ovšem vyřešit volbou vhodného designu sloupků, který splyne s fasádou a jejich umístěním na místa, kde nepřekáží.

Pergoly kotvené k fasádě vypadají elegantněji, jelikož vytvářejí s domem designový celek. Kotvení ale většinou není možné udělat dodatečně, proto je vhodné tento typ pergoly zahrnout již do projektu a stavby domu. Dodatečné kotvení pergoly je možné pouze do zdi z pevných materiálů, například do betonu. Duté cihly nebo pórobeton pergolu neudrží. Stejně tak se nedoporučuje kotvení pergoly do zateplené fasády, jelikož narušení vrstvy zateplení způsobuje vznik tepelných mostů a vlhkých map. Takové poškození zateplení je přitom nevratné.

Pokud váš dům splňuje tyto požadavky a vy preferujete kotvenou pergolu, svěřte tuto práci specializované firmě. Ukotvení pergoly se provádí většinou pomocí vazníků, tedy nosného ráhna a chemické kotvy. Jde tedy o vysoce odbornou práci. Neodborný zásah do fasády je vždy rizikový a může narušit vlastnosti stavby.

Chcete pergolu u domu? Přečtěte si, jak na to


SUNSYSTEM, s.r.o.
logo SUNSYSTEM, s.r.o.

Společnost SUN SYSTEM je na trhu už přes 20 let, specializuje se na vše kolem stínící techniky pro interiéry (žaluzie, rolety, japonské posuvné stěny a další) i exteriéry (markýzy, pergoly) a poskytuje klientům nadstandardní záruky a plný servis.

 
 
Reklama