Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Co vám ukládá zákon, když navrhujete a stavíte střechu? Budete se divit!

Víte, že většina střech v Česku neodpovídá normám ani zákonům? Projektanti totiž často do projektu nezahrnují záchytný systém proti pádu. Proč a jak se postarat, aby vaše stavba podle zákona byla?

Na otázku proč jsou dvě jednoznačné odpovědi. V první řadě vám to ukládá zákon, česká vyhláška i evropské nařízení. A to platí, ať jste projektant, nebo stavitel. Pokud chcete, aby vaše stavba splňovala potřebné zákony, záchytný systém prostě vynechat nemůžete. Druhá odpověď je ale mnohem důležitější: když to neuděláte, může se stát, že se pádem z vaší střechy někdo zmrzačí nebo zabije. Zákony se vás i pracovníky na střechách snaží chránit právě před tím.

Odpověď na otázku jak, už tak jednoznačná nebude. Nejjednodušší samozřejmě je, objednat si tuhle část projektu nebo stavby na klíč u specializované firmy. Řada z nich vám vypracuje projekt zdarma, když u nich objednáte kotvicí materiál. Jen pozor - ne všechny firmy dodávají to, co slibují. Nezapomeňte překontrolovat všechny potřebné certifikáty. Například naše komponenty od Axel Safety mají jako jediné na trhu plnou certifikaci jak podle EN 795, tak ČSN P CEN/TS 16415.

Pokud se rozhodnete jištění v projektu nebo při stavbě řešit samostatně, nezapomeňte, že umístit kotvicí body na střechu není jen tak. Je potřeba, aby v případě pádu pracovník nepadal hlouběji než 1,5 metru pod hranu střechy. Takže jeden kotvicí bod uprostřed by vám stačil jen v případě dokonale kulaté střechy. U obdélníkových nebo dokonce nepravidelných střech je situace mnohem složitější. Nejčastěji se používá systém takzvaného kotvícího vedení, což je v podstatě ocelové lanko natažené mezi sloupky, a samostatné body pro hůře dostupné části střechy. 

Více informací


AXEL GROUP s.r.o.
logo AXEL GROUP s.r.o.

Jsme evropský výrobce ZÁCHYTNÝCH SYSTÉMŮ PROTI PÁDU. Certifikován podle EN 795 a také ČSN P CEN/TS 16415. Rozteč bodů až 16 m = menší náklady, méně děr ve střeše, menší riziko zatečení. Dokonalá antikorozní úprava. Moderní technologie používaná v letectví ...

 
 
Reklama