Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak správně ukotvit pergolu k domu

Pořídili jste si hliníkovou pergolu a přemýšlíte, jak ji ukotvit ke svému domu? Přečtěte si, jak správně postupovat.

Můžete vybírat ze dvou variant kotvení pergoly

Jestliže si chcete u svého rodinného domu vybudovat pergolu, máte na výběr ze dvou základních typů. Jedná se buď o samostatně stojící pergoly, nebo pergoly ukotvené k fasádě domu.

Samostatně stojící neboli samonosné hliníkové pergoly přináší výhodu v podobě toho, že nejste omezeni prostorem ani způsobem kotvení sloupků pergoly. Takovou pergolu lze umístit prakticky kamkoliv v zahradě.

Díky pergole ukotvené ke zdi domu si zase v podstatě rozšíříte svůj obytný prostor. Pod pergolu tak budete moct vstupovat rovnou z některé z místností vašeho domu. Kotvení pergoly do fasády však není možné vždy. Pokud se pro něj rozhodnete, je třeba na to pamatovat již při tvorbě samotného projektu vašeho domu.

Jak lze hliníkovou pergolu ukotvit na fasádu

Kotvení pergoly je možné pouze v případě, že se na místě kotvení nachází pevný materiál (například beton). Naopak duté cihly by pergolu udržet nedokázaly. Stejně tak je třeba pamatovat na způsob zateplení. Kotvení prvků do zateplené fasády může vést ke vzniku vlhkých map a tepelných mostů.

Pokud je stavba na kotvení pergoly u domu připravená, lze k tomu využít vazníky. To znamená kombinaci nosného ráhna a chemické kotvy.

Podívejte se na nabídku hliníkových pergol


SUNSYSTEM, s.r.o.
logo SUNSYSTEM, s.r.o.

Společnost SUN SYSTEM je na trhu už přes 20 let, specializuje se na vše kolem stínící techniky pro interiéry (žaluzie, rolety, japonské posuvné stěny a další) i exteriéry (markýzy, pergoly) a poskytuje klientům nadstandardní záruky a plný servis.

 
 
Reklama