Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

XILIX GEL použit při záchraně krovu chrámu Sv. Markéty v Jaroměřicích nad Rokytnou

V rámci rozsáhlé rekonstrukce tohoto barokního kostela s rozpočtem zhruba 100 milionů Kč byl rekonstruován též jeho krov. K sanaci byl použit XILX GEL, jak o tom referuje web Propamátky.

Krov kostela Sv. Markéty v Jaroměřicích nad Rokytnou je ohromující nejen svou velikostí, ale i složitostí. Nese totiž kromě střechy i vnitřní dřevěnou kupoli, na níž spočívá historicky i umělecky cenná původní freska.

Dřevokazný hmyz však nemá mnoho respektu k těmto hodnotám... Larvám tesaříka chutnalo vše, od pozednic, přes ramenáty vnitřní kupole až po krokve.Generální dodavatel, firma Archatt památky tak musel při rekonstrukci postupovat citlivě a zároveň důsledně. Dřevo bylo třeba sanovat bez poškození fresky.

Jediným přípravkem, který mohl za daných okolností zaručit účinnost bez poškození konstrukce a samotné fresky se ukázal XILIX GEL.

Stejně jako v jiných případech, dal jeho výrobce, firma ADKALIS, na jeho účinnost desetiletou záruku krytou komerční pojišťovnou. Krov je tak zachráněn pro příští generace.

Více na stránkách Propamátky.info


ADKALIS
logo ADKALIS

Od roku 1964 přední francouzský výrobce přípravků na sanaci a preventivní ochranu dřeva napadeného hmyzem či houbami: AXIL a XILIX GEL FONGI+, unikátní gelový přípravek proti houbám a dřevokaznému hmyzu, který proniká hluboko do dřeva i bez injektáže.

 
 
Reklama