Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zateplit půdu lze i svépomocí. Stačí naslouchat odborníkům

Rostoucí ceny energií vedou řadu lidí k úvahám, jak co nejvíce ušetřit. Je všeobecně známé, že významných úspor energie lze dosáhnout správným zateplením domu. To si majitelé, především z finančních důvodů, často realizují svépomocí.

Architektka Tereza Vojancová ze společnosti URSA, předního výrobce a distributora tepelných izolací, poradí, jak správně zateplit jeden z často opomíjených prostor v domě – půdu.

O benefitech zateplení domu určitě nikdo nepochybuje, ne vždy je ale provedeno tak, aby přinášelo co největší výhody pro jeho obyvatele. Typickým příkladem je zateplení půdy, která je pro mnoho majitelů domů méně důležitá než obytný prostor. Jejímu zateplení proto nevěnují dostatečnou pozornost. Je to ale chyba. Zateplení půdy totiž přinese další úspory za spotřebu energií a zvýší uživatelský komfort. Zateplením se také zlepší tepelná pohoda v interiéru, zmenší riziko růstu plísní v rozích místností a na stropech.

Není půda jako půda. Vždy je ale dobré ji zateplit!

Půda je prostor pod šikmou střechou. Ten může být obývaný, pak zateplujeme šikmou střechu, nikoliv samotnou půdu. O zateplení půdy jde v případě, když se zatepluje horizontální strop pod šikmou střechou, tedy nikoli šikmou střechu jako takovou. Zateplení půdy přináší jednoznačně větší komfort bydlení, ale i významné finanční úspory. Když izolační konstrukce odděluje nevytápěný prostor od vytápěného, zajišťuje zateplení příjemnou teplotu v interiéru bez zvýšených nákladů na vytápění.

Nepodceňujte pečlivou přípravu před samotnou realizací. Vyplatí se to!

Velmi důležité je také dbát na precizní provedení. Ať už se jedná o pečlivé provedení parotěsnící vrstvy bez perforací, či předcházení vzniku tepelných mostů. Ideální je, pokud skladba konstrukce umožňuje případné vlhkosti, aby se z konstrukce odpařila. V opačném případě zkondenzovaná vlhkost v neprodyšné skladbě konstrukce může velmi brzy zhoršit kvalitu prostředí v interiéru, hrozí i tvorba plísní a kompletní degradace nosné konstrukce.

Více informací


URSA CZ s.r.o.
logo URSA CZ s.r.o.

Společnost URSA CZ s.r.o. je jedním z předních dodavatelů tepelných, akustických a protipožárních minerálních izolací na českém trhu. Širokou škálou řešení v pozemním stavitelství URSA naplňuje strategii být v čele udržitelného rozvoje a ochrany životního ...

 
 
Reklama