Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Loni se nejvíce pokládala plechová krytina, největší podíl měly opravy střech

Nejčastějšími pokládkami bývají zakázky na opravy střech, ať už u rodinných domů, bytových domů či průmyslových objektů.

ilustrační obrázek pokládky střešní krytiny © Ingo Bartussek - Fotolia.com
ilustrační obrázek pokládky střešní krytiny © Ingo Bartussek - Fotolia.com

Z materiálů stále roste pokládka plechů, které byly vybrány jako střešní krytina u většího množství realizací střech než tašky. Vyplývá to z průzkumu, který mezi odborníky a řemeslníky provedl portál krytiny-strechy.cz. Největší vliv na výběr krytiny má cena a doporučení a nejčastěji jsou střechy prováděny kompletně na klíč. Mezi činnosti, které představují největší zátěž pro realizační firmy, spadá stejně jako v předchozích letech zpracovávání nabídek, rozpočtů a administrativa.

Nejčastějším případem pokládky střešní krytiny jsou rodinné domy, jejichž podíl ze všech provedených pokládek činil 68 %. Z toho se převážně jednalo o opravu střechy stávajících domů. Pálené tašky byly využity na 22 % všech střech, srovnatelné zastoupení vykazují plechové tašky (17 %) a betonové tašky (16 %). V dalším pořadí byly pokládány trapézové plechy, plechové šablony, asfaltové šindele a plastové šablony. V celkových hodnotách podle skupin materiálů vedly v loňském roce plechy s pokládkou na 42 % střech před taškami s 38 % podílem. Nejmenší zájem byl o vláknocement.

Hybatelem při rozhodování o tom jakou krytinu na střechu položit je doporučení a cena. Obě hlediska nesou 30% podíl na rozhodování. Asi nejméně zajímají budoucí majitele či investory vlastní reference pokrývačů (investory více zajímá doporučení). Jen 4 % krytin jsou ovlivněna požadavky památkářů.

Jen 5 % respondentů pociťovalo pokles zakázek. Čtvrtina se vyjádřila, že počet je srovnatelný s předchozím rokem. Podle ostatních respondentů, kteří tvoří většinu, byl znát nárůst počtu zakázek. Takto se vyjádřilo 69 % respondentů. Střechu na klíč řeší stavební firmy a řemeslníci u 75 % zakázek. V porovnání s posledními 3 roky jdou zakázky typu „střecha na klíč“ stále nahoru. Z necelé poloviny všech realizací v roce 2016 se zakázky na klíč vyhouply až na ¾ všech zakázek.

 
 
Reklama