Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Odborník z Lindabu radí, co se sněhem na střechách

Jak si poradit s bílou zimou, aby sníh na střechách neznamenal nebezpečí? Petr Kulhavý, technický manažer společnosti Lindab odpovídá na nejčastější otázky majitelů domů.


Je třeba mít obavy z nadměrné zátěže střechy sněhem? Je nutné sníh ze střechy shazovat?

"Dobrou zprávou je, že normy pro střešní konstrukce jsou dost nadhodnocené a se sněhovým zatížením počítají. Pokud si přesto nejste jisti, zda vaše střecha současný nápor sněhu vydrží, pomůže vám jednoduchá tabulka,” říká Petr Kulhavý.

Měli by majitelé domů zasněžené střechy průběžně kontrolovat? A co všechno by kontrola měla obnášet?

„Když už je střecha zasněžená, příliž zevrubnou kontrolu již dělat nelze. Zaměřit se můžete pouze na vizuální parametry. Je dobré se soustředit zejména na místa, kde jsou na střeše sněhové návěje – ta jsou nejvíce riziková. Každý dobrý projekt domu by však s těmito místy měl počítat a zohledňovat i příslušnou sněhovou oblast, v níž se dům nachází,” uvádí Petr Kulhavý.

A co prevence?

"Když už sníh na střeše opravdu je a vydrží na ni i delší dobu, provádějí se zásadnější opravy střechy obtížně,“ komentuje Petr Kulhavý.

Vybavte střechu sněhovými zachytávači a dalšími bezpečnostními prvky!

„Mnohem větší škody, než případné propadnutí střešní konstrukce vlivem jejího nadměrného zatížení sněhem, každoročně působí sesuvy či pády sněhu ze střechy. S ohledem na klima v oblasti, kde stojí váš dům, byste proto měli myslet i na bezpečnostní prvky vaší střechy. Rozmary počasí jsou v poslední době nevyzpytatelné, a tak stojí za to uvažovat o pořízení bezpečnostních prvků již od nadmořské výšky 400 m n. m.. Sněhové zachytávače ze systému Lindab Safety lze osadit prakticky na jakoukoli střešní krytinu, a to kdykoliv po jejím dokončení,” uzavírá Petr Kulhavý


Lindab střešní krytiny
logo Lindab střešní krytiny

Lindab je mezinárodní skupina se sídlem ve Švédsku, která vyvíjí, vyrábí a prodává výrobky pro stavebnictví z ocelového plechu: lehké střešní krytiny, okapové systémy, bezpečnostní prvky střech, trapézové plechy, systémy pro opláštění budov a konstrukční ...

 
 
Reklama