Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Třetina Čechů nezná energetickou třídu svého domu a za vytápění zaplatí navíc až desetitisíce

Z aktuálního průzkumu Sdružení EPS ČR vyplývá, že 32,8 % Čechů neví, v jaké třídě energetické náročnosti je jejich dům či byt. Další čtvrtina Čechů (25,9 %) tuto informaci nezná, neboť nemá zpracovaný energetický štítek.

Průzkum Sdružení EPS ČR: Jakou energetickou třídu má váš dům či byt? (odpovědi v %)
Průzkum Sdružení EPS ČR: Jakou energetickou třídu má váš dům či byt? (odpovědi v %)

Majitelé starších neúsporných domů při tom zbytečně přicházejí o desetitisíce korun za vytápění navíc, mezi energetickými třídami G a A je to přes 100 000 korun ročně. Nejčastější překážkou zateplení domu či bytu zůstávají pro více než třetinu Čechů peníze.

Pozitivním zjištěním průzkumu Sdružení EPS ČR je, že téměř třetina Čechů (31 %) již mají své obydlí v nejúspornějších energetických třídách A, B nebo C. Toto číslo vylepšuje kromě stavebních rekonstrukcí v čele se zateplováním domů a bytů také statistika novostaveb. Výstavba rodinných domů v ČR v roce 2016 dle Českého statistického úřadu mluví ve prospěch vysoce úsporné energetické třídy B, která postupně předstihla dříve nejčastější třídu C.

Za vytápění domů v nehospodárných energetických třídách platíme desetitisíce navíc

Bezmála třetina dotázaných totiž neví, v jaké energetické třídě se jejich bydlení pohybuje. Každý desátý Čech bydlí v domě s nehospodárnou třídou energetické náročnosti D, E, F či dokonce G. Takové energetické třídy přitom mohou stát majitele domů zbytečně utracené desetitisíce korun navíc. „U rodinného domu vytápěného na elektřinu je rozdíl v ceně za energie mezi energetickými třídami G a A přes 100 000 Kč ročně, mezi třídami G a C okolo 80 000 Kč. U běžného bytu je rozdíl mezi nejhorší a nejlepší energetickou třídou kolem 60 000 Kč ročně a třídami G a C asi 45 000 Kč,“ vypočítává předseda Sdružení EPS ČR Pavel Zemene.

Efektivním řešením vysoké energetické nehospodárnosti domů a bytů v ČR je zateplení budov, které majitelům ušetří peníze nejen v zimě za vytápění a v létě za chlazení, ale má i řadu dalších výhod.


Sdružení EPS ČR
logo Sdružení EPS ČR

Sdružení EPS ČR je národní organizace založená s cílem koordinovat vývoj aplikací z pěnového polystyrenu (EPS), podílet se na tvorbě norem, kontrolovat kvalitu a bezpečnost výrobků, poskytovat konzultace a podílet se na úsporách energie.

 
 
Reklama