Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rheinzink v extrémních podmínkách

Kitzsteinhorn nad rakouským městečkem Kaprun znají i mnozí čeští turisté a lyžaři. Dráhy Gletscherbahnen Kaprun před dvěma lety rozhodly o vybudování nové lanovky, protože dosavadní kapacita byla již nedostačující.

Předzvětralé modrošedé kazety RHEINZINK – prePATINA blaugrau - stanice Gletscherjet 3 + 4 Kitzsteinhorn
Předzvětralé modrošedé kazety RHEINZINK – prePATINA blaugrau - stanice Gletscherjet 3 + 4 Kitzsteinhorn

Stanice Gletscherjet 3 + 4 a centrální stanice navrhoval architekt Arkan Zeytinoglu, který se inspiroval okolní krajinou. Jednotlivé stanice připomínají ledové skály v zimní krajině.

Vysokoalpská výstavba
Zpřísněné podmínky výstavby ve výšce téměř 3000 metrů nad mořem musely být respektovány i při výběru stavebních postupů a materiálů. Drsné prostředí vyžaduje několikanásobek výkonu, potřebného pro obdobnou výstavbu v běžných podmínkách. Zvítězil koncept jednoduché konstrukce: základy z vyztuženého betonu, konstrukce z ocelových nosníků a nevytápěná skořepina z předzvětralých modrošedých kazet RHEINZINK – prePATINA blaugrau na podkladní konstrukci z lepeného lamelového dřeva.

100% ekologický materiál RHEINZINK
I v těchto konkrétních extrémních podmínkách je realisticky předpokládaná životnost min. 75 let. Podrobné informace o specifických ekologických vlastnostech materiálu RHEINZINK, jeho vlivu na životní prostředí a související certifikáty najdete zde: Prohlášení o produktech, certifikáty

Horizontální panel H 25 - osvědčené, individuálně adaptované systémy
Na stanici Gletscherjet 3 + 4 se měly horizontální panely používané na fasádách použít i pro zastřešení. Vzhledem k extrémní poloze bylo od počátku jasné, že jsou nezbytná dodatečná opatření pro odvádění zátěže, vznikající ve středu panelů. RHEINZINK – horizontální panel byl upraven tak, že na jedné straně je zajištěna celoplošná podpora povrchu dřevěnou deskou. Na druhé straně byl u atypického detailu hřebene vytvořen nepatrně vyšší ohyb, aby byla voda přirozeně odváděna vždy směrem dopředu, případně do žlabů vytvořených po obou stranách. Tím je zamezeno vnikání vody přes vodní drážku. Celková konstrukce bezpečně odvádí souhrnné množství vody spodní konstrukcí střechy (vodotěsným podstřeším). Výsledkem je systém odolný proti dešti a extrémním podmínkám s vysoce estetickým panelovým vzhledem.


RHEINZINK ČR, s.r.o.
logo RHEINZINK ČR, s.r.o.

RHEINZINK je výrobce značkového titanzinku pro střechy, fasády a odvodňovací systémy. Přírodní titanzinek RHEINZINK vyniká kvalitou a bezúdržbovostí, nemusí se natírat. K dalším přednostem materiálu patří dlouhá životnost, ohleduplnost k životnímu ...

 
 
Reklama