Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Mimořádná stavba v úctyhodné nadmořské výšce 3450 m

Osobitý vzhled francouzského útočiště pro horolezce vytvořila pomocí střešních a fasádních panelů FX.12 společnost PREFA Aluminiumprodukte. Ta se na stavby v náročných horských podmínkách specializuje.

Rekonstrukce alpské horské boudy Refuge de L´Aigle, postavené v roce 1911 na vrcholu La Meije v přírodním parku Écrins ve Francii, vyžadovala maximální výkony, co se týká projektování, realizace i použitého materiálu.

Nadmořská výška 3450 m, rychlost větru dosahující i 215 km/h, teplotní rozdíly až 40 °C a extrémní sněhová zátěž – to jsou nejtvrdší výzvy, které museli tvůrci stavby překonat.

Architektonický tým vedl francouzský odborník na alpskou architekturu, Jacques Félix-Faure, který přišel s nápadem ponechat staré prvky a ty pak obklopit moderní přístavbou, která se postará o lehký vizuální kontrast. Na vnější obložení a střechu byly použity PREFA fasádní panely FX.12 ve světle šedém provedení P.10.

„FX.12 je jediný výrobek, který odolá extrémním denním a nočním teplotním rozdílům a její výrobce, společnost PREFA Aluminiumprodukte, má jako jediná tak rozsáhlé zkušenosti s realizací a vybavením podobných projektů ve vysokohorském prostředí. To se nakonec ukázalo jako jednoznačné plus,“ vysvětluje Félix-Faure.

„Zlomy fasádních panelů splňovaly kromě estetického hlediska také funkční účel,“ hodnotí výsledek firma Altibois, která s výrobky PREFA pracovala. Důvodem jsou rozmanité vlastnosti produktů střešních a fasádních panelů FX.12, podélné a příčné zlomy a heterogenní povrch, což podtrhuje jedinečný vzhled celé stavby.





PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.
logo PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.

Vyrábí hliníkové střešní a fasádní systémy v mnoha barevných odstínech, včetně kompletního sortimentu příslušenství. PREFA je také výrobcem montážního systému k solárním a FVE panelům. Záruka 40 let na kvalitu materiálu a u povrchové úpravy P.10 rovněž ...

 
 
Reklama