Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rockwool představil v Bohumíně modernizovaný závod za miliardu

Společnost Rockwool, která vyrábí kamennou izolační vlnu, dnes v Bohumíně na Karvinsku představila svůj modernizovaný závod, do nějž od roku 2013 investovala miliardu korun.

Firma modernizovala výrobu, vystavěla skladovací plochy a revitalizovala celý areál. Přijala 90 lidí, nyní má téměř 250 zaměstnanců. ČTK o tom informovali zástupci společnosti.

Sylvia Kovalčíková za firmu uvedla, že bohumínský závod se stal novým výrobním a logistickým centrem technických izolací celé skupiny Rockwool Group pro střední a východní Evropu. Hlavním cílem investic skupiny v Bohumíně bylo posílení pozice na evropském trhu a posílení konkurenceschopnosti v oblasti technických izolací.

Rockwool vybudoval tři výrobní linky pro výrobu technických izolací. "Nové linky navazují na primární linku s roční kapacitou 65.000 tun vyrábějící kamennou minerální vlnu jako polotovar. Projekt dále zahrnoval výstavbu budov pro skladovací prostory, manipulaci a expedici výrobků," uvedla Kovalčíková.

Investice podle ní pomohla zlepšit oblast výroby týkající se nakládání s odpady. "Kamenná vlna je plně recyklovatelným materiálem a instalace nového zařízení výrazně zvýšila podíl výrobního odpadu, který se recyklací vrací ve formě briket zpět do výroby," uvedla Kovalčíková. Manažer kvality a životního prostředí Andrzej Macura doplnil, že podnik navíc nedávno zahájil více než šedesátimilionovou investici do technologií, které mu umožní další snížení emisí oxidů síry a těkavých látek vypouštěných do ovzduší.

Akciová společnost Rockwool patří do skupiny Rockwool Group, která je předním světovým výrobcem produktů na bázi kamenné minerální vlny. Společnost nabízí výrobky, které jsou určeny pro tepelné, akustické a protipožární izolace stavebních objektů. Rockwool má v České republice obchodní zastoupení od roku 1995, vlastní výrobu kamenné vlny zahájil v roce 1998. Bohumínský závod loni vytvořil tržby ve výši 880 milionů korun. Celá skupina má více než 10.000 zaměstnanců ve 30 zemích a v roce 2014 dosáhla tržeb přes dvě miliardy eur (více než 54 miliard korun). Centrála skupiny je v dánském městě Hedehusene.

 
 
Reklama