Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pohled na zelené střechy prokazatelně zlepšuje koncentraci

Pokus provedla univerzita v australském Melbourne na skupině 150 studentů. To, že pohled na zeleň uklidňuje lidskou mysl, je známým faktem. Test měl ověřit možnosti v zastavěném území.

Během experimentu dostalo 150 studentů jednoduché zadání, při kterém bylo náročné udržet pozornost. Na obrazovkách monitorů sledovali opakující se série čísel. V okamžiku, kdy se objevila číslovka tři, měli stisknout klávesu. V polovině experimentu dostali čtyřiceti vteřinovou přestávku, během které se polovina studentů dívala na zelenou střechu vedlejšího domu a druhá polovina na klasickou betonovou střechu. Po přestávce během pokračování experimentu ti studenti, kteří se dívali na zelenou střechu, vykázali výrazně méně chyb v plnění zadaného úkolu.

Vliv na produktivitu v kancelářských budovách

Jak poznamenala vedoucí výzkumného týmu, efekt, který by tento poznatek mohl mít na výkonnost lidí, kteří pracují v kancelářských centrech a nemají možnost během dne být v kontaktu se zelení, je obrovský.

Extrémně lehký systém pro zelené střechy

Zelené střechy zlepšují kvalitu prostředí nejen po psychologické stránce, ale ochlazují také okolní prostředí a tím narušují jev tepelných ostrovů, který vzniká v husté městské zástavě. Pohlcují prachové částice (systém Urbanscape až 200 g na m2 plochy ročně), zadržují dešťovou vodu v místě nebo například snižují koncentraci přízemního ozonu.

Porovnání paramentů standardní extenzivní zelené střechy a systému Urbanscape

tloušťka substrátu zatížení střechy substrátem v suchém stavu retence vody v zelené střeše zatížení střechy zelenou střechou v plně nasáklém stavu
Mmkg/m2litrkg/m2
Zelená střecha Urbanscape *20 mm Green roll Standard2,23756
Zelená střecha Urbanscape *40 mm Green roll Standard4,44970
Standardní extenzivní zelená střecha **100 mm sypký substrát (zemina)10027134

* fólie proti prorůstání kořínků, drenáž bez textílie, green roll substrát, rozchodníkový koberec
** fólie proti prorůstání kořínků, drenáž bez textilie, zemina, řízky rostlin

Teplota zelené střechy je v letních měsících až o 40 °C nižší než u klasické ploché střechy. Systémem Urbanscape je možné ozelenit střechy až do sklonu 10° bez přepažování. Snížení teploty střechy a okolí působí pozitivně i na výkonnost fotovoltaických panelů, pokud jsou umístěny na zelené střeše.


KNAUF INSULATION, spol. s r.o.
logo KNAUF INSULATION, spol. s r.o.

KNAUF INSULATION, spol. s r.o. dodává klientům izolace ze skelné a kamenné vlny. Nabízí široké spektrum produktů pro bytové a nebytové budovy a zaměřuje se na komplexní řešení ve snižování energetické náročnosti. Staví na 30 letech zkušeností a patří ...

 
 
Reklama