Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výrobci a zpracovatelé polystyrenu očekávají letos rekordní spotřebu

Podle předsedy Sdružení EPS ČR P. Zemene to ukazuje, že dotace na zateplování jsou efektivní a pěnový polystyren je dlouhodobě spolehlivým a osvědčeným izolačním materiálem.

Podle interních statistik Sdružení EPS ČR se spotřeba pěnového polystyrenu za prvních šest měsíců letošního roku meziročně zvýšila o 15 %. Spotřebovalo se tak 28 300 tun pěnového polystyrenu, který je v České republice z 90 % využívaný především jako izolační materiál na zateplení. Vliv na spotřebu má zvyšující se tlak na výstavbu energeticky úsporných budov. Roli hrají i dotační programy a zejména Nová zelená úsporám. Sdružení EPS ČR očekává, že v letošním roce bude překročena rekordní spotřeba z roku 2011 (tj. 62 000 tun).

„Za meziročním růstem spotřeby pěnového polystyrenu stojí velmi mírná zima, kdy klimatické podmínky umožnily stavebním firmám pracovat prakticky bez omezení. A také pokračování dotačních programů. U Nové zelené úsporám zejména zachování čerpání financí na výstavbu rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností nebo její snižování u stávajících domů,“ říká Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR. Zároveň ale upozorňuje, že očekávané překročení spotřeby pěnového polystyrenu na hodnotu více než 66 000 tun za celý rok 2014 se bude odvíjet od statistik v hlavních letních a podzimních měsících, tj. červenec až říjen. V roce 2013 se spotřebovalo 61 050 tun pěnového polystyrenu.

Česko se drží v zemích EU v popředí spotřeby pěnového polystyrenu

Zatím se naplňují předpoklady renomované agentury ICIS o očekávaném růstu spotřeby pěnového polystyrenu v zemích Evropské unie v roce 2014 o 4 – 5 %. Po loňském poklesu došlo v letošním prvním pololetí 2014 k růstu o 4,1 %.

Srovnání států

  • Z vedoucí pětky z hlediska spotřeby v tunách zaznamenaly kromě České republiky růst další tři státy - Německo, Polsko a Itálie.
  • Pouze Francie zaznamenala ve sledovaném období pokles.
  • Z dalších států zaznamenaly nejvýraznější růst Velká Británie, Maďarsko a Pobaltské státy.
  • Pokles je naopak patrný ve Skandinávii, Bulharsku, Rumunsku a Španělsku.
„Hodnoty z České republiky ukazují, že dotace na zateplování jsou efektivní a pěnový polystyren je dlouhodobě spolehlivým a osvědčeným izolačním materiálem,“ dodává Zemene.


Ilustrační obrázek, foto Sdružení EPS

Podívejte se na další statistická data ze stavebnictví, která jsou nově na portálu ESTAV.cz


Sdružení EPS ČR
logo Sdružení EPS ČR

Sdružení EPS ČR je národní organizace založená s cílem koordinovat vývoj aplikací z pěnového polystyrenu (EPS), podílet se na tvorbě norem, kontrolovat kvalitu a bezpečnost výrobků, poskytovat konzultace a podílet se na úsporách energie.

 
 
Reklama