Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tondach revitalizuje ostrov „Sveti Stefan“ v Jaderském moři

Sveti Stefan je malý jadranský ostrov v Černé Hoře a je známý díky stejnojmenné malebné rybářské vesničce s domy z 15. století. Vesnička stojí na skalnatém ostrově, který charakterizují červené střechy.

S pevninou spojuje malý ostrov, jehož plocha zabírá pouze 1,46 ha, krátká hráz. Na pevnině naproti ostrovu se od 50. let 20. století do svahu rozrůstá stejnojmenná vesnice s apartmánovými domy, několika hotely a restauracemi.

Střechy historických domů na ostrůvku a částečně i na pevnině potřebují rozsáhlou rekonstrukci. Požadavek byl jednoznačný: autentická sanace střech, která zachová historické dědictví. Majitelé a vlastníci se na základě tohoto požadavku rozhodli pro TONDACH®. Společnost Tondach Gleinstätten má dlouholeté zkušenosti v oblasti sanace historických střech a ve spolupráci s památkáři vyvinula speciální řešení.

Pro sanaci v rozsahu asi 3 500 m2 střešních tašek padla volba na model „Kanalica Jadranka“ v přírodní červené barvě. Na střešní tašku, která má na jihu dlouhou tradici a propojuje středomořský vzhled střechy s moderní funkčností. Vedle nádherných domů na ostrově byl sanován také luxusní hotel v Miloceru, který má k dispozici 2 pláže a botanickou zahradu. Tato usedlost je letní rezidencí královské rodiny Karadjordjevičů.

Za úspěšnou historickou revitalizaci odpovídal známý bělehradský architekt. Práci na střechách a pokládku střešních tašek prováděly renomované pokrývačské firmy z Černé Hory, Srbska, Bosny a Chorvatska. Sanační práce na střechách trvaly asi 1 rok. V 50. a 60. letech 20. století byla celá malá vesnička přebudována na hotelový ostrov s asi 250 lůžky. Uličky, střechy a fasády domů si zachovaly svůj původní charakter. K tomu přispěla i volba střešní tašky „Kanalica Jadranka“ v přírodní červené barvě. Jedná se o typický pobřežní model střešní tašky, který okouzluje svým původním klenutím a vytváří symbiózu mezi historickou substancí staveb a středomořským vzhledem střech.

Součástí areálu bylo také kasino, což ostrovu Sveti Stefan propůjčilo název Jadranské Monako. Hosty ostrova Sveti Stefan již byly mnohé celebrity, mezi nimi Sophia Lorenová, Sylvester Stallone a Claudia Schifferová. K hostům patřili i političtí představitelé, jako Willy Brandt, Helmut Kohl a Silvio Berlusconi.

V roce 2007 byl ostrov státem Černá Hora na 30 let pronajat firmě Amanresorts a poté byl renovován. V létě bylo zahájeno postupné opětovné otevření pod názvem Aman Stevi Stefan. Po dokončení prací budou četným zahraničním hostům k dispozici hotely se suitami a mnoho nových atrakcí.

Dnes je Sveti Stefan nádherným místem pro odpočinek. Kromě luxusu, komfortu a úžasných pláží nabízí ostrov mnohem více: klid pro načerpání sebedůvěry, místa pro inspiraci a především útočiště na vysoké úrovni pod střechou TONDACH®.


 
 
Reklama