Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Konstrukční detaily pro domy s velmi nízkou spotřebou energie

Při návrhu domů s velmi nízkou potřebou energie na vytápění se doporučuje, aby byla obálka domu prakticky bez tepelných mostů. Všechny detaily je proto třeba navrhnout s velmi nízkou přídavnou tepelnou ztrátou.

Nulovou hodnotu při některých detailech je možné dosáhnout jen komplikovaně vzhledem k realizační stránce provázané se složitostí detailu a dostupností použitých materiálů. Naproti tomu geometrie jiných detailů je natolik příznivá, že poměrně jednoduše dosáhneme zápornou hodnotu přídavné tepelné ztráty. Optimální stav docílíme, pokud je součet přídavných tepelných ztrát na objektu roven nule nebo menší. Současně musí všechny detaily splnit normové požadavky z hlediska tepelněizolačních vlastností, vlhkostního režimu a hygienického kritéria.

Předkládáme Vám vzorová řešení vybraných stavebních detailů ze systému Ytong, které jsou navrženy tak, aby efektivně využily jeho vlastností a doplňků z běžně dostupných materiálů a technologií.

Zpracované byly následující konstrukce: obvodová stěna, plochá a šikmá střecha ve dvou variantách zateplení, a to pěnovým polystyrenem EPS a tepelnou izolací Multipor (plochá střecha pouze se zateplením pěnovým polystyrenem EPS).

Všechny detaily jsou posouzeny z hlediska tepelněizolačních vlastností, vlhkostního režimu a hygienického kritéria, přičemž všechny tyto požadavky splňují. Zároveň mají všechny detaily velmi nízkou přídavnou tepelnou ztrátu pod hodnotou 0,1 [W/(m.K)].


Xella CZ, s.r.o.
logo Xella CZ, s.r.o.

Kompletní stavební systém Ytong nabízí ucelené řešení celé hrubé stavby i povrchových úprav. Zahrnuje tepelněizolační řadu tvárnic Lambda YQ, s níž je možné dosáhnout hodnot pasivní výstavby i jednovrstvým zděním bez zateplování.

 
 
Reklama