Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Odvětraná fasáda - ideální kabát budov

Fasáda domu neplní jen estetickou funkci. Při výběru správné fasády musí lidé zvážit své požadavky na funkčnost a životnost podle místa a způsobu užívání stavby a velikost rozpočtu.

Odvětraná fasáda se systémem Hafix je vhodná takřka pro všechny druhy staveb

Novostavby

Dokonalé zateplení je podmínkou pro dosažení pasivních standardů. Nese s sebou ale i řadu rizik, jako je kondenzace par v konstrukci nebo zhoršení vnitřního prostředí domu. Tato rizika dokáže odstranit provětrávaná fasáda spolu s výkonnými izolacemi z minerální vlny.

Fasáda nových staveb postavených na „zelené louce“, která není chráněna stínem střechy s přesahem anebo případnými světlolamy, je nadměrně vystavena slunečnímu záření. Tomu by měli majitel domu a architekt přizpůsobit nejen barvu fasády, ale také samotný typ fasády a zateplení. Výhodou bezkontaktních fasád je v tomto případě možnost volby obkladních fasádních desek, které mají dlouho životnost a světlostálé barvy. Bezkontaktní fasádní systémy řeší také problém roztažnosti materiálu systémem uchycení fasádních desek k profilům a speciálním úchytům ve zdi.

Domy v záplavových oblastech a vlhké domy

Domy, které se nacházejí v záplavových územích, v blízkosti vodních ploch nebo toků, je bezpochyby lepší vybavit odvětranou fasádou. U běžného kontaktního zateplení často po zásahu velkou vodou nezbývá, než jeho část strhnout a zateplení nákladně sanovat. Navíc kontaktní systém výrazně brání vysychání domu. Bezkontaktní řešení fasády zajišťuje díky vzduchové mezeře a komínovému efektu kontinuální provětrávání prostoru mezi fasádním obkladem a izolací a tím zachovává tepelně izolační vlastnosti zateplení a chrání dům před vlhkostí a plísněmi.

Městské domy

Stojí-li dům ve městě, městské aglomeraci nebo v blízkosti průmyslových zón, hrozí mu zpravidla poškození graffiti nebo znečištění z přiléhajících cest a automobilové dopravy. Fasáda vhodná pro takové domy musí být buď omyvatelná nebo ošetřena speciálním fasádním postřikem. Omyvatelnost zpravidla znamená neprodyšnost a ochranné postřiky jsou drahé a je nutné je aplikovat opakovaně. Bezkontaktní fasáda je na druhou stranu nejen prodyšná, ale na trhu je k dispozici široká škála omyvatelných nebo samočistících fasádních desek.

Dřevostavby

Patří mezi nejoblíbenější v nízkoenergetickém a pasivním stavitelství. Dřevo se hojně používá nejen jako konstrukční materiál, ale také jako fasádní obklad. Podtrhuje přírodní a ekologický charakter stavby. Navíc má dobré izolační vlastnosti, relativně dlouhou životnost a snadno se s ním pracuje. Odvětrávané fasády s dřevěným obkladem patří k nejoblíbenějším. Volbě správné fasády a typu zateplení by měla předcházet také úvaha o tom, jaká je životnost stavby a jakým způsobem bude stavba využívána. Platí, že bezkontaktní fasáda je nákladnější co do pořizovací ceny, ovšem životnost, tepelně izolační vlastnosti takových fasád a pozitivní vliv na vnitřní mikroklima domu se časem bohatě vyplatí.

Odvětraná fasáda systém Hafix
Kompozice odvětrané fasády Hafix
 
 
Reklama