Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

PREFA podpořila klempířské naděje

Ve dnech 12. – 14. 2. 2013 se v prostorách SOŠ a SOU Vocelova v Hradci Králové konala soutěž odborných dovedností žáků 2. a 3. ročníků v oboru klempíř pořádaná Cechem klempířů, tesařů a pokrývačů ČR s materiální podporou společnosti PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.

Do Hradce Králové přijela doprovázená mistrem odborného výcviku dvoučlenná družstva z Prahy, Plzně, Jihlavy, Moravské Třebové, Stochova a z Děčína. Rekordní počet 7 účastníků (dvojic) letošního oblastního kola Čechy doplnil samozřejmě domácí tým.

Soutěž byla rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teorie proběhla u počítačů v multimediální učebně, kde každý účastník musel odpovědět na 60 otázek. Ty byly náhodně vybrány softwarem ze souboru, který byl zpracován pro soutěže odborných dovedností. V této části mohl každý získat 120 bodů. Ovšem hlavní náplň odborné soutěže byla praktická část. V první části při výrobě kolen z pozinkovaného plechu museli naděje klempířského řemesla předvést šikovné ruce především při přesném vystřihování, falcování a závěrečném letování spojů. Výsledná římsová a výtoková kolena byla podrobena přísným hodnocením odborné poroty. Dodržený rozměr, jejich funkčnost či celkový vzhled posuzoval Ing. Josef Mikolášek (Cech KPT), Roman Vaněk (Prefa Aluminiumprodukte s.r.o.) a bývalý mistr odborného výcviku na zdejší škole pan Josef Pražák. Porotci mohli udělit za výrobek maximálně 120 bodů. Za tyto dvě individuální části si tak družstvo mohlo připsat až 480 bodů.

Druhá, závěrečná praktická část byla týmová. Družstvo mělo za úkol oplechovat model střechy s komínovým tělesem drážkovanou krytinou a obvod plochy ukončit ze tří stran závětrnou lištou. Soutěžním materiálem pro tuto část byl hliníkový plech PREFALZ od společnosti PREFA Aluminiumprodukte s.r.o. Každý tým si mohl připsat za splnění kritérií dalších 240 bodů.

Druhý soutěžní den byl zakončen samostatným večerním turnajem v bowlingu nazvaný PREFA CUP. O skvělý výsledek 326 bodů nakoulených ve dvou kolech se postaral Alexandr Zelinka z Jihlavy. Ten všem ukázal, že příprava na soutěž se v Jihlavě ubírala i jiným směrem. Na 2. místo PREFA CUPu se proházel Václav Šebesta z Prahy (241 b.) a třetí skončil Tomáš Votava ze Stochova (211 b).

Slavnostní vyhlášení výsledků odborných dovedností proběhlo následné dopoledne v zasedací místnosti Královohradeckého kraje za účasti představitelů krajského odboru školství. Všichni účastníci klempířské, ale i tesařské soutěže, která probíhala paralelně v Jaroměři, obdrželi hodnotné ceny. První dvě nejúspěšnější družstva navíc postoupila do republikového finále s mezinárodní účastí, které se uskuteční v dubnu v Brně v rámci Stavebních veletrhů.

Celkové pořadí družstev (maximální možný počet 720 bodů):
UmístněníNázev školySoutěžícíPočet bodů
1. místoSOŠ a SOU Hradec KrálovéNovotný Jakub / Dvořák Jiří652
2. místoStřední škola služeb a řemesel StochovŠottník Lukáš / Votava Tomáš579
3. místoStřední odborné učiliště stavební PlzeňKarela Zdeněk / Vrzal Jakub506
4. místoIntegrovaná střední škola Moravská TřebováKutnar Šimon /Vychodil Tomáš 498
5. místoStřední škola stavební JihlavaCháb Tomáš / Zelinka Alexandr497
6. místoStřední odborná škola stavební a zahradnická Praha 9Kříž Lukáš / Šebesta Václav 459
7. místoStřední škola lodní dopravy a technických řemesel DěčínHavlíček Jiří / Šťástko Marek369
SOŠ a SOU Vocelova žáci 2. a 3. ročník obor klempíř soutěž slavnostní vyhodnocení na kraji

PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.
logo PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.

Vyrábí hliníkové střešní a fasádní systémy v mnoha barevných odstínech, včetně kompletního sortimentu příslušenství. PREFA je také výrobcem montážního systému k solárním a FVE panelům. Záruka 40 let na kvalitu materiálu a u povrchové úpravy P.10 rovněž ...

 
 
Reklama