Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Poklesla spotřeba pěnového polystyrenu (EPS)

Nižší poptávka je dána především celkovým útlumem ve stavebnickém sektoru. Významnou roli sehrály i nižší dotace na zateplování a chybějící velké projekty jako je výstavba logistických a skladových center.

Spotřeba pěnového polystyrenu (EPS) za letošní první tři čtvrtletí poklesla v meziročním srovnání ze 47 500 tun na 43 700 tun (o cca 8 %). Nižší poptávka je dána především celkovým útlumem ve stavebnickém sektoru.
Významnou roli sehrály i nižší dotace na zateplování a chybějící velké projekty jako je výstavba logistických a skladových center.
Podle odhadů Sdružení EPS ČR by letošní roční spotřeba pěnového polystyrenu měla klesnout z loňských rekordních 62 tisíc tun na asi 56 tisíc tun (o cca 10 %), čímž se zřejmě dostane na úroveň roku 2010. Sníží se tak meziročně teprve podruhé od roku 2000.


Česká republika patří k lídrům ve spotřebě pěnového polystyrenu

V porovnání s ostatními zeměmi Evropy zaujímá Česká republika ve spotřebě EPS na obyvatele jedno z čelních míst. Až za námi jsou země jako Německo, Španělsko, Francie, Itálie, Polsko nebo Slovensko. V absolutní spotřebě je na tom nejlépe Německo následované Polskem a velmi rychle rostoucím Tureckem. Jižní státy Evropy kromě Turecka zaznamenaly obecně pokles spotřeby EPS.
Přibližně 90 % tuzemského polystyrenu se využije ve stavebnictví a přímo na zateplení. Zbývající část se používá pro ochranné obaly, zhotovování modelů, kulis, různých forem pro odlévání kovů a pro celou řadu jiných výrobků.

Dotační programy pomohou zvýšit zájem o zateplení

Spotřeba EPS v roce 2013 bude závislá převážně na ochotě investorů utrácet své peníze v sektoru stavebnictví. Důležitou roli sehrají i banky a jejich ochota půjčovat například na zateplení rodinného domu. Významně může spotřebu EPS ovlivnit i státní program podpory energetický úsporného bydlení, jakým byl v minulosti program Zelená úsporám nebo Nový panel. Již nyní připravuje Státní fond životního prostředí nástupce programu Zelená úsporám, který bude financován z emisních povolenek.

Dotace by měly sloužit především pro snížení energetické náročnosti stávajících domů, které je nutno rekonstruovat. Nejčastěji se jedná o zateplení objektu, výměnu oken, instalaci ekologických zdrojů tepla nebo solární kolektory na střechách. Stále například registrujeme okolo 200 milionů m2 nezateplených obvodových stěn. Přitom kvalitním zateplením lze ušetřit až 80 % výdajů na vytápění. Náklady na tyto rekonstrukční práce se tak vrátí v horizontu čtyř až osmi let.

Zdroj: Tisková zpráva sdružení EPS

 
 
Reklama