Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Znovuoživení barokního stavebního slohu

Téměř 30 let po demolici byl „Barok“ ve městě Tuzla v Bosně a Hercegovině znovu postaven, a to přesně podle originálu. Díky červenohnědým šablonám Prefa svítí tato monumentální stavba opět v novém lesku.

Střešní šablony patří mezi tradiční prvky střešního pláště. Jejich nadčasová elegance je předurčuje nejen pro moderní architekturu, ale také pro rekonstrukce historických budov. Jednou z nich je i tzv. "Barok" ve městě Tuzla v Bosně a Hercegovině. Téměř 30 let po její demolici byl „Barok“ znovu postaven, a to přesně podle originálu.


Budova „Barok“ má za sebou dojemný příběh. V době rakousko-uherské monarchie u příležitosti návštěvy Františka Josefa I. byla vybudována jako komerční a obchodní centrum. Dalších 60 let stálo centrum na křižovatce ve středu města Tuzla a bylo neodmyslitelnou součástí města. Počátkem 80. let byl "Barok" zbourán kvůli podzemním ložiskám soli – i přes protesty místních obyvatel.

Téměř po 30 letech se mohli obyvatelé Tuzly opět začít těšit na svůj „Barok“. Znovuvybudování, přesně podle původního historického modelu, trvalo 2 roky. Zvláštní důraz kladli designéři a architekt Prof. Dr. Nusret Mujadić na střešní plášť a střešní krytinu. Při výběru nakonec zvolili červenohnědé šablony Prefa, které jsou barvou i tvarem nejvíce podobné původní krytině.Kromě toho šablony zaujaly nízkou hmotností i praktickým systémovým řešením.

Při výběru střešní krytiny byly pro investora rozhodující také ekonomické faktory. Společně s chorvatským partnerem Fillistahl zaručovala Prefa Aluminiumprodukte nejen prvotřídní design a kvalitu, ale také nejekonomičtější řešení. Úspěch projektu rekonstruované a znovuoživené barokní architektury je vidět přímo v centru města Tuzla.





PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.
logo PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.

Vyrábí hliníkové střešní a fasádní systémy v mnoha barevných odstínech, včetně kompletního sortimentu příslušenství. PREFA je také výrobcem montážního systému k solárním a FVE panelům. Záruka 40 let na kvalitu materiálu a u povrchové úpravy P.10 rovněž ...

 
 
Reklama