Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Správný čas pro snímkování vašeho domu termokamerou

V zimě se nejvíce objevují problémy s vlhkostí, rosením oken a plísněmi v domech a bytech. Měřením (termovize, vlhkost, koncentrace CO2) novými přístroji, zjistíme příčiny problémů a navrhneme řešení

ENVIC, o.s. provádí následující měření a odbornou činnost:

  • termovizní měření termokamerou – měření a zobrazení povrchové teploty a povrchové vlhkosti budov (exteriér i interiér)
  • měření teploty vzduchu, vlhkosti vzduchu a koncentrace oxidu uhličitého v domech, bytech a budovách
  • termovizní měření fotovoltaických elektráren, elektrických zařízení apod.
  • odborné zpracování naměřených dat a vypracování návrhů na řešení problémů (např. na snížení úniků tepla z domu, odstranění vlhkosti, plísní apod.)


Na co lze měření využít?

  • kontrola kvality provedení tepelné izolace novostavby i staršího domu
  • kontrola kvality provedení nízkoenergetických a pasivních domů
  • zjištění konkrétních míst úniků tepla z domu
  • měření povrchové vlhkosti stěn v interiéru a zjištění nebezpečí výskytu plísní
  • zjištění poruch fotovoltaických panelů na fotovoltaických elektrárnách
  • zjištění poruch elektrických zařízení
  • zjištění kvality vnitřního protředí (vlhkost vzduchu a koncentrace oxidu uhličitého) a kvality větrání v obytných i kancelářských budovách

Termokamera


Termokamera a multifunkční přístroj pro měření teploty a vlhkosti vzduchu a koncentrace CO2 jsou důležitými nástroji a pro zjišťování příčin problémů v budovách s úniky tepla, zvýšenou vlhkostí, rosením oken a tvorbou plísní.

Měření, které provádíme umožňuje uvedené problémy diagnostikovat, zjistit jejich příčiny a navrhnout opatření pro řešení těchto problémů. Termokamera, kterou používáme, umožňuje zobrazit též rozložení povrchové vlhkosti stěn v interiéru!

Pokud potřebujete poradenství (které je zdarma) nebo provést měření ve staré budově, novostavbě, pasivním domě a podobně obraťte se s požadavkem na naše informační centrum ENVIC Plzeň – kontakt zde. Podrobnější informace v tomto článku.

Termogram - starý dům


Termovizní snímek starého nedostatečně zatepleného domu. Nejnižší teploty (a tedy nejnižší úniky tepla) jsou černé a modré, nejvyšší teploty (a tedy nejvyšší úniky tepla) jsou oranžové až bílé.





Termogram - pasivní dům


Termovizní snímek z kontroly kvality provedení pasivního domu. Oproti starému domu je zejména patrný výrazně nižší únik tepla okny (jedná se o trojskla špičkových parametrů).





Termogram - chladný kout


Snímek dolního koutu u podlahy domu s nezatepleným soklem a nekvalitně provedenou tepelnou izolací stěn. Modré a fialové jsou nejnižší teploty, oranžové nejvyšší. Fotografie je z interiéru, proto zde nejnižší teploty znamenají nejvyšší úniky tepla a naopak.





Termogram - rám dřevěného okna


Staré dřevěné okno. Kromě zasklení, která má nedostatečné tepelně - izolační vlastnosti je jasně patrný problematický rám a jeho osazení. Nejnižší teplota a největší úniky tepla jsou právě zde. Problém je též netěsnost rámu a pronikání chladného vzduchu rámem.





Hygrogram - rám dřevěného okna


Stejný snímek jako výše, ale termokamara zde byla přepnuta do režimu zobrazení povrchové vlhkosti. Na snímku je vidět rozložení povrchové vlhkosti. Zelená - nízká vlhkost, červená - vysoká vlhkost nad 80% a tedy vysoké riziko růstu plísní.





Termogram - římsa


Různé výstupky na fasádě způsobují zvýšené úniky tepla. Místo s nejvyšší teplotou (na termogramu označeno křížkem) má o 6°C (!) vyšší teplotu než je průměrná teplota okolní fasády. Římsa není tepelně izolována, fasáda je izolována polystyrenem o tloušťce 5cm.





Graf - teplota, vlhkost, koncentrace oxidu uhličitého


Graf z měření teploty, vlhkosti a koncentrace oxidu uhličitého (CO2) v interiéru staršího cihlového domu s novými těsnými plastovými okny.
Cervená: teplota vzduchu
Modrá: relativní vlhkost vzduchu
Zelená: koncentrace oxidu uhličitého (CO2)

Podrobnější informace k měření jsou v tomto článku.

 
 
Reklama