Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dům, který má duši

Budovy mají duši a tato duše je závislá především na osobách, které domu nechávají vzniknout - v tomto ohledu jsou architekt, paní a pán domu zajedno.

Když rodinný přítel architekt Robert Felber uviděl pozemek a slyšel přesně definované přání, vytvořil návrh domu. Návrhem byli investoři nadšeni, cítili se pochopeni, a také sám pozemek přijal návrh přívětivě. Při pohledu z ulice působí dům jako hrad – hradní příkop z betonu, umělecky řešená trvanlivá fasáda z titanzinku RHEINZINK a transparentní průlomy. Rodina zde žije v laskavém ústraní ve středu obce.

Při pohledu zvenku jde o introvertní dům, který podobně jako jeho obyvatelé vyzařuje otevřenost a vyhraněnost. Fasáda představuje transparentnost síly, kterou je možno vidět i cítit, světlu nebrání, ale nahlížet dovnitř nelze. Pokud je návštěvník pozván přes práh, přijme ho volný prostor a má pocit vítané účasti a přijetí v rodině. Dříve se domy stavěly pro dvě až tři generace, dnes jsou vzhledem ke změněným potřebám jiné požadavky, protože už v jedné generaci děti dorůstají, opouštějí dům, a životní potřeby samotných majitelů se mění. „Náš dům by měl růst s námi, měl by odpovídat všem požadavkům, které se během života rodiny obměňují. Chceme stavět dům jen jednou, nic neopravovat a namísto toho se soustředit na něco jiného,“ říká spokojený majitel domu.

Plánování pro generace potřebuje také ochranu pro generace, které budou dům užívat. Proto byl dům „zabalen“ proti vlivům počasí do titanzinku RHEINZINK v provedení „předzvětralýpro břidlicově šedý“. Materiál RHEINZINK je nadčasový a bez další údržby má dlouhou životnost. Všechny produkty RHEINZINK jsou několikrát certifikovány, aby byla deklarována jejich mimořádná kvalita a podtržen jejich pozitivní vliv na životní prostředí.

Zkušební certifikát IGEF garantuje také ochranu proti elektrosmogu, což je obzvláště důležité u tohoto domu, který je pouhých 20 m vzdálen od silné antény. Na domě jsou nepříliš viditelné střechy s malým sklonem provedené technikou na dvojitou stojatou drážku s vloženým těsnicím páskem.

Větrané fasádní opláštění není jen ochranou objektu, ale jde o samostatné umělecké dílo. Rovnováhy ve vztahu mezi liniemi a povrchy bylo dosaženo velmi jasným způsobem pomocí RHEINZINK-velkoformátových šablon, které vytvářejí linie plné krásy a harmonie. Celý návrh struktury opláštění udělal mistr umění klempířského Fiedrich Wallinger a vše zakreslil v systému AutoCAD. Řemeslně perfektní provedení umělecké fasády dokázali prvotřídní řemeslníci firmy Wallinger. „Touto prací naši excelentní spolupracovníci znovu dokázali, co je v klempířském umění možné a co všechno klempířské řemeslo dokáže. Málokdy se na povolání klempíře pohlíží jako na umělecké nebo technicky zajímavé, ale spíše je vnímáno jako vysoce fyzicky náročná práce. Přeji si pro toto povolání lepší image, aby byly zohledněny mimořádné možnosti tohoto řemesla“ říká podnikatel Friedrich Wallinger. Důležité pro majitele firmy je také to, aby vložené investice měly dlouhodobý efekt, na což se hledí i při poradách a řízení průběhu prací u zákazníků.

„Krása a dlouhodobá funkčnost, žádná údržba vyžadující další náklady – to byly důvody pro to, že jsme zvolili materiál RHEINZINK. Obzvláště pěkná je vysoká pohledová kvalita patiny na povrchu materiálu,“ shodují se architekt se stavitelem.

Máte zájem o zaslání objektového listu Rodinný dům Wallinger v elektronické podobě? Kontaktujte nás emailem.

Využít všech předností a realizovat svoji vizi

Rodinný dům Wallinger z Rakouska je příkladem použití a hlavně využití všech předností systému RHEINZINK-velkoformátové šablony. Jde o vysoce variabilní systém lehkého fasádního opláštění. Základem jsou obdélníkové šablony s rozměry na míru, uzpůsobené pro jednoduché obvodové zajištění pomocí jednoduché ležaté drážky.

Veškeré zpracování vychází ze základních klempířských technik a počítá se s určitým podílem ruční práce. Kreativita návrhů nezná takřka žádná omezení. Lze kombinovat různé rozměry na jedné ploše, kde se jejich linie velice jednoduše mezi sebou prolínají. Je možné tak vytvořit klempířské umělecké dílo, jehož výsledný dojem potrhuje i odraz světla a dopadající stíny. Pokud si důkladně prohlédneme fotografie objektu, uvidíme, jak se na celkové kresbě podílí právě odraz světla z různě velkých formátů šablon. Barevný odstín tmavne a světlá střídavě na malých a velkých formátech podle toho, z jakého úhlu na ně dopadá denní světlo. Vzniká velmi zajímavý optický efekt, kdy plech stejné barvy mění svůj barevný vzhled pouze díky různé velikosti základního formátu. Tato kouzla se světlem nám umožňuje přírodní materiál - titanzinek RHEINZINK. Pokud máte zájem vytvořit podobný objekt, jsme připraveni ho podpořit.

Komentář uzavíráme slovy Vojtěcha Obereignera, umístěnými ve štítu jeho vily v Poděbradech, navržené koncem 19. století architektem Josefem Fantou: „Komu se nelíbí za moje na mým, ať sobě vystaví lépěji na svým.

Komentář a překlad: Ing. Martin Link, RHEINZINK ČR s.r.o.


RHEINZINK ČR, s.r.o.
logo RHEINZINK ČR, s.r.o.

RHEINZINK je výrobce značkového titanzinku pro střechy, fasády a odvodňovací systémy. Přírodní titanzinek RHEINZINK vyniká kvalitou a bezúdržbovostí, nemusí se natírat. K dalším přednostem materiálu patří dlouhá životnost, ohleduplnost k životnímu ...

 
 
Reklama