Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Použití RHEINZINK – čtvercových šablon

Čtvercové šablony nacházejí využití nejen při obnově památkově chráněných objektů, ale i v moderní architektuře jako designový prvek při opláštění střech, různých stavebních doplňků, nástaveb, vikýřů a komínů.

Ve střední Evropě mají čtvercové šablony ze zinkového plechu dlouhou historii. První zmínky o nich jsou datovány kolem roku 1840. Uplatnění nacházel tento systém v drsných klimatických podmínkách německého středohoří, kde byl používán zejména jako ochrana fasád před nepříznivými povětrnostními vlivy. Jako střešní krytina se čtvercové šablony začaly používat až později.


V dnešní době nacházejí čtvercové šablony využití nejen při obnově památkově chráněných objektů, ale i v moderní architektuře jako designový prvek při opláštění střech, různých stavebních doplňků, nástaveb, vikýřů a komínů.

Název získaly čtvercové šablony díky svému geometrickému tvaru. Na rozdíl od opticky podobných klasických šablon nebo šindelů mají po obvodě umístěné zpětné ohyby, které zvyšují jejich těsnost. Šablony lze vyrábět průmyslově, ale i v klempířských dílnách.

U nás nacházejí nejširší uplatnění čtvercové šablony, které jsou opticky podobné klasické české šabloně. Vyrábějí se ve jmenovité velikosti 400 mm, jejich pohledový rozměr je 350 x 350 mm, tlouštka materiálu 0,7 mm. Kotveny jsou ve spodní části šablony zavlečením do zpětného ohybu níže připevněných šablon a v horní části pomocí příponek, které jsou součástí dodávky a jsou kotveny do podkladu. Veškeré lišty, prostupy a napojení jsou vyráběny klempířsky z polotovarů (tabule nebo svitky).

Pro pokládku jsou nejvhodnější klasické větrané skladby s podkladní konstrukcí z dřevěných prken o minimální tlouštce 24 mm a maximální šířce 140-160 mm. Díky zpětným ohybům jednotlivých šablon je sice zaručena vysoká bezpečnost systému před zatečením, přesto by ale střešní skladby ve sklonech od 30° do 75° měly být provedeny s vhodnou pojistnou folií, která zabrání pronikání vody i v těch nejnáročnějších podmínkách. Při nižších sklonech je použití možné jen po konzultaci s technickým oddělením firmy RHEINZINK.

Máte zájem o zaslání objektových listů s použitím čtvercových šablon v elektronické podobě?
RHEINZINK ČR, s.r.o.
logo RHEINZINK ČR, s.r.o.

RHEINZINK je výrobce značkového titanzinku pro střechy, fasády a odvodňovací systémy. Přírodní titanzinek RHEINZINK vyniká kvalitou a bezúdržbovostí, nemusí se natírat. K dalším přednostem materiálu patří dlouhá životnost, ohleduplnost k životnímu ...

 
 
Reklama