Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Olomoucký kraj přispěje lidem na zateplení fasád, dá pět milionů

Obyvatelé Olomouckého kraje budou moci i letos požádat krajský úřad o příspěvek na zateplení fasád domů a výměnu oken. Krajští radní na letošní rok uvolnili pro tento program zatím pět milionů korun. Příspěvky region zavedl v polovině loňského roku, aby tak v kraji zmírnil dopady světové finanční krize. O program je mezi obyvateli stále zájem, řekl dnes novinářům náměstek hejtmana Pavel Horák (KDU-ČSL).

"V programu budeme i nadále pokračovat, loni byl nesmírně oblíben. Navazoval na státní program Zelená úspora, který je však nyní pozastaven," uvedl náměstek. Loni podle něj o příspěvek požádalo 1163 žadatelů. Kraj pro ně uvolnil z rozpočtu 19,6 milionu korun, které vystačily na zateplení fasád či výměnu oken 1800 bytových jednotek. Kraj přitom podle pravidel přispívá na opravy maximálně 15 procenty nákladů, nejvýše však 30.000 korunami na jeden byt.

Loni bylo při zateplování proinvestováno ze soukromých i veřejných zdrojů dohromady téměř 150 milionů korun. Příspěvek kraje tak podle náměstka podpořil tuto stavební činnost v regionu a pomohl překonat negativní důsledky hospodářské krize. Pravidla pro přidělení dotací zůstanou i pro letošní rok stejná, řekl Horák. Žádosti by měl kraj začít přijímat nejpozději 1. května.

 
 
Reklama