Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Balkónové dveře: jak si vybrat ty nejlepší

Balkonové dveře by měly splňovat několik kritérií. Při jejich výběru vám bude záležet na tom, kolik místa zaberou, jestli jsou bezbariérové a zdali dobře těsní. Dáte přednost ohromné prosklené ploše s dokonalým výhledem, nebo hledáte jen obyčejné otočné dveře, které chcete zabezpečit proti vloupání? V tomto článku si rozebereme, jaké typy balkonových dveří existují.

Když máte místa nazbyt

Tradiční výklopně-otočné dveře na balkón nemusí být špatnou volbou. Jediné, na co musíte myslet, je dostatek prostoru na té straně, do které se budou dveře otevírat (otevírají se jako klasické dveře). Můžete si vybrat, jestli dáte přednost jedno- nebo dvoukřídlové variantě. Cena je zpravidla nižší než u posuvných variant. Výhodou posuvných dveří (nejběžnějším typem jsou sklopně-posuvné dveře) je ta spousta místa, kterou ve svém bytě či na balkóně ušetříte!

Když potřebujete bezbariérovost

Pokud nechcete dveře na balkón, o které můžete ve chvilce nepozornosti snadno zakopnout, ideálním řešením jsou pro vás bezbariérové dveře. Nízký nebo dokonce žádný práh doceníte zejména v případě, že máte malé děti, které si pádem mohou ublížit. Zdvižně-posuvné dveře, které fungují na principu nadzvednutí dveří pomocí kliky a jejich odsunutí ve vlastních vodících lištách, mají téměř neviditelný práh o výšce pouhých 19 mm (pro srovnání: klasické sklopně-posuvné dveře, u kterých odsouváte křídlo po vlastních kolejnicích, mívají na zemi až 7centimetrový rám). Mezi další výhody tohoto typu dveří patří možnost elektrického pohonu na dálkové ovládání či dokonalé těsnící vlastnosti. Nemusíte se obávat, že byste zdvižně-posuvné křídlo dveří neuzvedli – jejich otevírání je velice komfortní a odsunou se nanejvýš hladce.




Když chcete šetřit energii

Trend pasivních domácností je na svém vzestupu a řada z nás se při výběru dveří či oken zajímá o jejich tepelně-izolační vlastnosti. Zejména z dlouhodobého hlediska nám vhodně zvolené balkónové dveře dokážou ušetřit nemalé peníze. Dveře by měly poskytovat dostatečnou ochranu proti povětrnostním vlivům (například zatékání nebo vítr), čehož u profilu dveří lze dosáhnout díky celoobvodovému těsnění. Špičkovou izolaci poskytují například dveřní profily Efforte od společnosti Inoutic, které jsou vhodné pro pasivní domy.

Když si přejete dokonalý výhled

Dokonalý výhled vám poskytne kterákoliv z moderních variant posuvných dveří. Do bytu vpustíte záplavu světla a vytvoříte iluzi nepřerušeného přechodu mezi interiérem a zahradou či terasou. Pokud se vám nelíbí, že se po odsunutí dveří do strany pořád díváte ven přes středový opěrný sloupek, dejte přednost skládacím dveřím (lidově řečeno harmonika). Ty shrnete na stranu a zůstane vám jen otevřený prostor.

Když se bojíte zlodějů

Vysoký stupeň bezpečnosti je dalším z faktorů, které vás při koupi dveří na balkon budou zajímat. Prosklená plocha, která dělí vše, co vlastníte, od zahrady, je potenciální slabinou, přes kterou by se k vám mohli dostat lupiči. Většina dveří je dnes naštěstí dostatečně odolná, aby se nic zlého nestalo, ale pokud si přejete ještě lepší ochranu, dveře lze „povýšit“ na tzv. bezpečnostní – dovybaví se o speciální kování a bezpečnostní sklo (WK2).

Když vám záleží na designu

Moderní dveře na balkon musí splňovat i vysoké nároky na design a dokonale ladit se stylem domu. Pokud jste si například do domu koupili krásná plastová okna s elegantními šedými profily, budete chtít, aby dveře na balkon vypadaly stejně. Totéž platí, pokud se barva profilu oken zevnitř a zvenku liší a vy chcete mít dveře z vnitřní strany bílé a zevnitř například šedé. Společnost Inoutic jako jediná v ČR vyrábí dveřní profily s bílým, hnědým a šedým jádrem.

 
 
Reklama