Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Udělejte si ve výběru oken jasno

Na co je třeba pamatovat při výběru plastových oken aneb nejčastější mýty a fakta.

Nová stavební sezona je právě před námi. Jaká zvolit plastová okna a dveře a jak se správně rozhodnout pro typ otvorových výplní radí Marian Figa, produktový manažer společnosti SULKO.

Počet komor

Se stoupajícím počtem komor konstrukčních profilů plastových oken dochází ke zlepšování jejich tepelných vlastností. Tento fakt však platí pouze za předpokladu současného zvyšování stavební hloubky profilového systému, tak aby byla vždy vytvořena dostatečná vzduchová mezera mezi jednotlivými příčkami profilu.

Se stoupajícím počtem komor konstrukčních profilů plastových oken dochází ke zlepšování jejich tepelných vlastností. Tento fakt však platí pouze za předpokladu současného zvyšování stavební hloubky profilového systému, tak aby byla vždy vytvořena dostatečná vzduchová mezera mezi jednotlivými příčkami profilu.

Při výběru profilu o vyšším počtu komor je tedy důležité hledat variantu s adekvátní stavební hloubkou. Je zásadní rozdíl v tepelných vlastnostech zastaralých tří či čtyř komorových profilů proti moderním pěti či šesti komorovým alternativám ve vyšších stavebních hloubkách.

Zasklení musí mít so nejnižší Ug

Je vždy důležité pohlížet na celkové vlastnosti skla, nikoli sledovat pouze hodnoty tepelných prostupů prvku. Je nutné se zabývat celkovou konfigurací skla, díky čemuž lze vytvořit okna či dveře, které budou ideálně tepelně izolovat a zároveň dodávat maximální možné množství světla a sluneční energie do interiéru.

Nejlepší způsob stínění jsou vnitřní žaluzie

Pro možnost zastínění oken či dveří je dnes a trhu řada možností zastiňující techniky. Dnes nejčastěji používané interiérové žaluzie jsou již dávno překonanou a především z tepelného hlediska nepříliš vhodnou variantou. Tato situace je zlepšena použitím vnitřních a meziskelních žaluzií, kde dochází k ohřívání pouze vnějšího skla. Zde již dochází ke značnému úbytku prostupu tepelné energie do místnosti.

Znetěsnění okna správným způsobem ničí zvukovou izolaci okna

Velikost infiltrace, neboli množství vyměňovaného vzduchu v místnosti, dokáže při optimálním naladění vhodným řešením prvku zajistit potřebný přísun vzduchu pro přirozený pobyt v místnosti bez nutnosti otevření okna. Jedná se převážně o spárovou infiltraci, kdy je přesně vypočtená část těsnění nahrazena těsněním perforovaným, které zajišťuje hygienicky nutnou výměnu vzduchu. Tento systém lze nahradit větráním na principu rekuperace, kdy při „nasávání“ čerstvého vzduchu do interiéru speciálním profilem rámu dochází díky důkladně navržené cestě proudění vzduchu také k jeho ohřevu zbytkovým teplem v prostředí profilu okna.

Pro utěsnění spáry okolo oken stačí polyuretanová pěna

V dnešní široké nabídce trhu s otvorovými výplněmi lze vybrat optimální prvky vhodné přímo pro daný dům, které zajistí ideální tepelné a světelné podmínky. Často se však zapomíná na způsob a kvalitu provedení zabudování okna do stavby. Bude-li bezchybný prvek s perfektními vlastnostmi nevhodně osazen do stavby, bude kvůli vzniku tepelných mostů v okolí okna docházet ke vzniku významných tepelných ztrát. Kvalitu prvku tak může zásadně zhoršit právě nevhodně provedená připojovací spára. Připojovací spáru prvku je nutno důkladně ošetřit pomocí vhodných materiálů kombinací parotěsných a difuzních pásek. Pro správné zabudování okna nestačí pouhé zatěsnění expanzními izolačními pěnami, které nezaručují požadované vlastnosti připojovací spáry. Správné utěsnění je kombinací vnější, střední a vnitřní těsnící roviny při dodržení zásady „těsněji uvnitř, než venku“.

Bezpečnostní skla jsou ochrana proti zlodějům

Pro zabezpečení stavby lze využít bezpečnostních otvorových výplní, které zabrání prostupu nevítaných hostů do domu. V převážné většině jsou tyto provedeny pouze bezpečnostními skly, která díky jejich vrstvené skladbě nelze rozbít, jsou navíc zvýhodňována například při pojištění domu, kde jejich instalace na domě může znamenat výrazné úspory za pojištění. Neznamená to však, že jsou tato okna bezpečnostní. Pro opravdu bezpečné okno je nutné využít speciální montáž a kliky chráněné proti násilnému protočení.

Příliš nízké hodnoty součinitele prostupu tepla oknem

Trh s plastovými okny dnes v řadě případů disponuje okny a dveřmi, které se chlubí velmi nízkými hodnotami součinitelů prostupu tepla. Mnohé firmy však tyto hodnoty záměrně upravují a snižují, aby jejich produkt dokázal obstát v konkurenci reálně kvalitnějších profilů konkurence. Proto je vždy vhodné ověřit a porovnat hodnoty s konkurencí a nevěřit pouze papírovým hodnotám jednoho z výrobců, které jsou často záměrně upravovány.

Je lepší šedé těsnění než černé

Tento mýtus vznikl především díky produktům z dob dávno minulých. Tehdy byly těsnící gumy oken černěny, přičemž jejich otíráním následně docházelo také k začerňování okolí. Tento jev překážel především hospodyňkám při mytí oken, kdy profil a sklo místo umývání spíše špinily. Dnešní moderní těsnění již těmito neduhy netrpí a díky dnešní technologii výroby nehrozí žádné podobné situace. Výběr šedého či černého těsnění je dnes tedy již bezproblémové, přičemž je dáno především designem a určením ke zvolenému produktu.

Je lepší otevřená nebo „uzavřená“ výztuž

Výztužné profily v PVC oknech mají několik funkcí. Zvýšit statické vlastnosti oken zatěžovaných větrem tak, aby nedocházelo k jejich prohnutí, a eliminovat tepelnou roztažnost plastů používaných k výrobě oken.

Uzavřená výztuž je používána pouze u rámů oken, které jsou pevně ukotveny do nosného zdiva, a ne do křídel, proto je její význam z hlediska zamezení průhybu oken nulový. Současně se nejedná o skutečně uzavřené výztuže – nejsou po obvodu svařeny, čímž přicházejí o část své deklarované pevnosti.

Z hlediska prostupů tepla pak dvě ocelové příčky spojující vnitřní stěny výztužné komory profilů tvoří 2× větší vnitřní tepelný most než výztuž otevřená.

Uzavřená výztuž tedy není žádnou výhodou, spíše naopak.

Jediným opodstatněným důvodem pro použití „uzavřené“ výztuže je provedení oken v třídě bezpečnosti BT2 (WK2) a vyšší z hlediska nutnosti zašroubení protikusů bezpečnostních uzavíracích bodů do oceli. To ovšem neplatí u moderních PVC oken s kompozitním jádrem, které tyto požadavky splňují i bez výztuže.


Otvorové výplně pro pasivní domy

Většina oken běžně vydávaných za okna do pasivních domů nevyhovuje požadavkům legislativy pro tento druh staveb. Uváděné celkové součinitele prostupu tepla jsou uměle vytvářeny zasklením s ultra vysokými izolačními vlastnostmi, přičemž charakteristiky rámů a křídel neodpovídají požadavkům na pasivní prvky v zabudovaném stavu. Některé výrobky jsou dokonce tak certifikovány pro pasivní domy v profilových variantách, které jsou v běžných rozměrech nevyrobitelné – jsou kvůli vysokým požadavkům na rámové profily certifikovány bez výztuží nebo s izolačními vložkami ve vnitřních komorách rámu, které nelze technologicky provést. Rovněž je vhodné se informovat u dodavatele, zda jím uváděné hodnoty platí pro výrobek ve stavu zabudovaném do stavby.

Rádi Vám s výběrem kvalitních a vhodných oken pro Vaši pasivní stavbu nebo při výměně okem během rekonstrukce Vašeho domu či bytu poradíme.

Více na www.sulko.cz

 
 
Reklama