Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nejúspornější okno není luxus, ale nutnost

Výběr okna zásadně ovlivní výdaje za teplo i komfort bydlení na desítky let dopředu. Přesto se podle dlouhodobých statistik a průzkumů trhu asi 65 % stavebníků neřídí při volbě oken prioritně jejich technickými parametry, ale výhradně cenou. I mnoho osvícenějších investorů zastává názor, že pro zajištění dostatečné úspory tepla stačí, pokud okna vyhovují stávajícím normám. To je však omyl.

Pokrok v izolaci oken jde vpřed mílovými kroky a dnešní standardní okna budou za pár let zastaralá. Kupovat maximálně izolující okna tedy není rozmařilost, ale jediná cesta, jak se v budoucnu vyhnout další rekonstrukci.

Proč je riskantní řídit se při výběru oken pouze platnými normami? I když se normy stále zpřísňují, trh bude vždy o několik kroků napřed. Proto si prozíravější uživatelé, kteří si chtějí zajistit ekonomickou návratnost oken po celou dobu jejich životnosti, raději pořizují okna ve vyšší kvalitě, než jakou normy předepisují.

Při pořizování oken musíte myslet na desítky let dopředu

Koho by před pouhými deseti lety napadlo, že si požadavky řidičů na maximálně bezpečnou jízdu vynutí vyrábět auta s dvanácti airbagy místo dvou? Přitom jsou dnes vozy se dvěma airbagy považovány z hlediska bezpečnosti za morálně naprosto zastaralé, i kdyby jezdily sebelépe. Diskuse o tom, zda trend neustálého zdokonalování a zefektivňování bude pokračovat, je tedy vlastně zbytečná. V případě otvorových výplní to znamená, že trh bude v budoucnu vyžadovat okna s mnohem dokonalejší izolací tepla, než mají dnešní standardní profily, přičemž tato okna budou muset současně s minimalizací tepelných ztrát zajišťovat i maximální možný komfort.

Dnešní luxusní okna budou za 20 let standardní

Stačí si uvědomit, jak ohromné obrátky nabral vývoj v oblasti tepelně izolačních dispozic oken v poslední dekádě, aby bylo jasné, že dnešní standardní okna nebudou mít za 20 let šanci obstát. Proto je zapotřebí pořídit si takové okno, které bude vykazovat dostatečnou tepelnou úsporu i dlouho po roce 2020. Po tomto datu by se totiž podle platné směrnice EU měly stavět pouze domy v téměř nulovém energetickém standardu.

Optimální řešení: okno s nejvyšší úsporou tepla a neomezenou životností

Optimální řešení představuje nové superizolující okno se čtyřkomorovým zasklením SULKO Profi+, které dosahuje rekordní tepelné izolace Uw = 0,47 (W (m2. K). Okno Profi+ navíc nepotřebuje problematické ocelové výztuhy, které by časem začaly korodovat, a místo nich disponuje integrovanou kompozitní výztuhou RAU-FIPRO. Díky tomu vykazuje prakticky neomezenou životnost, a proto bude dobře sloužit i příštím generacím uživatelů.

Napjatý rozpočet není překážkou pro pořízení maximálně izolujících oken

Ideálním řešením při pořizování oken je tedy zajistit si to nejlepší, co současný trh nabízí. Zároveň však platí, že v napjatém rozpočtu stavby se těžko hledá prostor pro ty nejlepší výrobky a novinky. Důležité vždy je, aby investor získal za své peníze to nejlepší možné řešení. Na současném trhu s okny naštěstí platí, že lze získat i velmi kvalitní výrobky za rozumnou cenu. Např. SULKO vedle nejúspornějšího okna na trhu SULKO Profi+ nabízí zákazníkům také ekonomicky dostupnější variantu tohoto produktu s názvem SULKO Profiline, nebo pasivní okno SULKO Optimo+. To vychází z technologie superúsporného okna Profi+, ale je cenově srovnatelné s běžnými plastovými okny na trhu. Přitom jako jedno z mála oken na trhu prolamuje SULKO Optimo+ hranici tepelné izolace Uw = 0,80 W/m²K v zabudovaném stavu, a je tedy stále vhodné i pro pasivní nebo nízkoenergetické domy.

 
 
Reklama